Najnovije

TRAŽE PROMENU IMENA REPUBLIKE SRPSKE? Federacija sprema svileni gajtan

Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića želi promenu imena entiteta Republika Srpska, tvrdeći da je taj naziv korišćen u cilju diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, i namerava da pokrene pravnu proceduru, objavili su lokalni mediji u BIH.

Srpska i Federacija (Ilustracija: Pravda)

Ta stranka će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS, prenosi sarajevska TV Fejs.

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, tvrde u SDA.

"Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni", dodaju iz SDA.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt.

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima", navodi se u saopštenju.

Svileni gajtan Federacije

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da u BiH stalno stoji spreman svileg gajtan koji je uvek pretnja i da je samo pitanje trenutka kada će ga povući.

"Očigledno je da im treba haos i nemir i da žele da učine sve da spreče da se stanje u BiH počne menjati nabolje", rekla je ona, i dodala da je ime Republike Srpske neupitno i da ga niko ne može osporiti.

Dodala je da je očigledno da SDA ne odgovara da se stanje smiri i da konstantno prave sukobe kako ne bi došlo do konstituisanja vlasti.

"Očigledno da žele da ostane ova vlast koja je njima po meri i koja će postupati kako oni žele. Uz to, očigledno da računaju na strane sudije u Ustavnom sudu i na svojih dvoje bivših članova. Poražavajuće je koliko su u stanju da izazivaju probleme da ova zemlja ne može da krene napred", rekla je ona.

Kome se Putin najviše obradovao u Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Nezavisne

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pukni zoro – Dan Republike Srpske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA