Najnovije

U RUSIJI PRIMEĆEN “LETEĆI” OKLOPNJAK: Vozilo „Tajfun-VDV“ K4386 spremno za prijem u jedinice VDV

U jednoj od fabrika ruskog vojno-industrijskog kompleksa primećeno je novo vozilo koje je kompletirano za prijem u jedinice VDV-a. Zvaničan naziv vozila je „Tajfun-VDV“ K4386.

Tajfun (Foto: bog-rata. com)

Oklopljena karoserija ima troja vrata, u koju se zajedno sa posadom može smestiti do osam vojnika sa ličnim naoružanjem i opremom. Prema ruskim standardima, vozilo poseduje balističku zaštitu u nivou pete klase. Posebno je ojačan donji svod vozila koji obezbeđuje preživljavanje u slučaju eksplozije minsko-eksplozivnog sredstva ekvivalenta 6 kg TNT-a. Vozilo je opremljeno i sa tzv. anti-traumatskim sedištima, koji sprečava mehaničke povrede unutar vozila usled dejstva udarnog talasa eksplozije, mogućeg prevrtanja i sl.

Ovo oklopno vozilo je naoružano borbenim modulom na daljinsko upravljanje mod. BM-30-D. Modul je naoružan automatskim topom 2A42 u kal. 30 milimetara, i spregnutim mitraljezom PKTM kalibra 7,62 milimetara. Top se hrani redenikom kapaciteta 300 granata, dok mitraljez u borbenom kompletu ima 1.200 metaka. Otkrivanje ciljeva i njihova neutralizacije se vrši pomoću opto-elektronskog uređaja koji funkcioniše u dva moda: TV i termovizija. Ovo obezbeđuje efikasno izvršavanje zadataka bez obzira na doba dana.

Vozilo poseduje motor „Kamaz“ snage 350 „konja“. Zahvaljujući njemu „Tajfun-VDV“ pri punom opterećenju može da razvije brzinu po uređenom putu do 100 km na čas da savlađuje uspone od 30 stepeni i da forsira vodenu prepreku dubine 1,9 metara. Kapacitet rezervoara obezbeđuje prelazak razdaljine u do 1200km. Posedovaće sposobnosti za desantiranje iz vojno-transportnih aviona porodice Il-76.

Pored ove kupole, razvijena je i varijanta vozila naoružana sa minobacačem u kalibru 82mm. To će biti standardno visoko-mobilno samohodno sredstvo vatrene podrške padobranskim jedinicama ukoliko naiđu na nešto jači otpor.

Koliki je broj poginulih na obe strane u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA