Najnovije

BEOGRAĐANI REKLI - NE ZA MHE! Nekoliko hiljada građana na protestu protiv izgradnje mini hidroelektrana (VIDEO)

Nekoliko hiljada građana Srbije okupilo se danas na platou ispred Filozofskog fakulteta u cilju sprečavanja izgradnje mini hidroelektrana i očuvanja reka. Pod sloganom "Ne za MHE" u Beogradu se održava najveći ekološki protest do sada.

Protest u Beogradu protiv izgradnje mini hidroelektrana (Foto: Fejsbuk/CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Srbije)

Govornici na skupu, ukazali su na velike posledice koje izgradnja MHE nosi sa sobom, kao što je zagađenje reka, a istakli su i da su neke reke već izgubljene i da to mora da stane. Oni su pozvali vlast u Srbiji da prekinu uništavanje prirode i poručili da neće odustati dok taj cilj ne postignu, jer je ovo najvažnija borba od svih.

Učesnici protesta krenuli su u šetnju Ulicom kralja Milana do zgrade Vlade Srbije gde su predali zahtev za momentalno zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji. Kako prenosi CINS, Iva Marković iz inicijative “Pravo na vodu” poručila je ispred vlade da u rekama nema viškova vode, kako to investitori pričaju kada govore o izgradnji i tome da mini hidroelektrane koriste višak vode iz reka. Ona je dodala i da je Evropski pokret za vodu podržao ovaj protest.

Predrag Simonović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, govorio je o vodi kao najvažnijem resursu. On je rekao da su zakoni dobri, ali da se ne primenjuju.

- Riblje staze ne predstavljaju nikakvo rešenje i nema nijednog opravdanja zašto derivacione mini hidroelektrane treba da budu izgrađene - objasnio je profesor Simonović, prenosi CINS.

Nacionalno udruženje malih hidroelektrana izdalo je saopštenje povodom današnjeg protesta protiv njihove izgradnje “Ne damo reke”.

Kesić objasnio čime se bavi u emisiji. Pogledajte OVDE.

Izvor: danas. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Građani Srbije ne odustaju od odbrane naše prirode, potoka i reka

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA