Najnovije

VULIN: Srbija misli na sve Srbe gde god da žive

Svečana Svetosavka akademija održana je u nedelju u Skoplju u organizaciji Srpskog kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Vulin (Foto: Jutjub)

"Gde god da živite, znajte da država Srbija misli i brine. Gde god da živite, znajte da je tu Srbija, da zna da postojite i da želi da bude deo vašeg života", poručio je izaslanik predsednika Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Premijer Zaev istakao je da je opredeljenje građana Makedonije da grade i neguju društvo jednako za sve.

Čestitajući slavu u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vulin je podsetio na najveći nauk koji nam je Sveti Sava dao - "uzmi brata za brata - izmiri nas, bar tog dana". 

"Najveći nauk, budite zajedno gde god i kako god da živite, u kom god vremenu da živite, pribite se jedni uz druge, budite jedni s drugima, jer, Srbi, niko vas nikada neće toliko moći voleti i ceniti koliko oni koji govore vaš jezik, koji dele vašu istoriju, koji sebe zovu Srbima", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, sve što smo stvarali i stvorili, kad god smo se i u najtežim trenucima nosili sa moćnijim i jačim od sebe stvarali smo, pobeđivali i uspevali kada smo bili Srbi i kada smo bili okrenuti jedni drugima, kada smo verovali jedni drugima i jedni u druge. 

"Možda je to najveći nauk koji je slavni svetitelj ostavio svakom od nas. Nekad na radost i ponos, nekad na stid, kad nismo dostojni ovog velikog i slavnog nauka", rekao je ministar odbrane, navodi se u saopštenju. 

Poručio je da Srbi gde god da žive vole zemlju u kojoj su se rodili, a narodi sa kojima žive mogu i treba da ih cene, da ih vole i da uče od njih. Baš kao što Srbi, gde god da žive sa narodima sa kojima žive te ljude vole, cene i uče od njih. 

"I kako se odnosite prema Srbima tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko volite Srbe sa kojima živite toliko volite i Srbiju, kraj koje živite", rekao je Vulin. 

Obraćajući se okupljenim predstavnicima srpske zajednice ministar Vulin je rekao da zna koliko oni brinu kada čuju jednu tešku i ružnu reč o Srbiji.

"Znam koliko brinete kada slušate neke koji idu okolo i prave balkanske paktove i saveze protiv Srbije. Znam koliko brinete kada se čuju sumanuti, strašni, užasni planovi o stvaranju "velike Albanije" i kakve druge države koja će čitav Balkan učiniti nesigurnim i nesretnim. Znam koliko se brinete i hvala vam za tu brigu. Hoću da znate da je Srbija sigurna i stabilna, da je Srbija snažna i samopouzdana i da je Srbija garant mira i stabilnosti za sve koji žive na Balkanu. Mi znamo šta je rat, zato toliko ljubomorno, uporno i tvrdoglavo tražimo mir", rekao je Vulin.

Poručio im je da vole i čuvaju svoju Makedoniju, baš kao što vole i čuvaju svoju Srbiju. 

Čestitajući Savindan, Vulin je svima poželeo sreću i zdravlje, ali pre svega da nikada ne smetnu sa uma najveću pouku velikog sveca - "niko vas nikada neće voleti koliko će vas voleti oni sa kojima delite ime, jezik i veru".

Makedonski premijer Zoran Zaev, koji je zajedno sa srpskim predsednikom Vučićem pokrovitelj Svetosavske akademije, čestitajući slavu poručio je da delo Svetog Save inspiriše. 

"Velika ljubav koja je kao jaka svetlost isijavala iz Svetog Save osećali su svi narodi koje je posećivao tokom svojih putovanja i misija. Sveti Sava ostavio je dubok trag i poštovanje i zato se i danas u velikom broju pravoslavnih crkvi se slavi njegovo ime. Besmrtno delo duhovnika i svetitelja svetog Save je temelj na kome je izgrađena tradicija, kultura i vrednosti naroda kome pripada i koji ga je sa pravom prihvatio i slavi ga kao duhovnog roditelja. Večno je njegovo ime i njegova slava", rekao je Zaev. 

Dodao je da je opredeljenje građana Makedonije "da gradimo i negujemo društvo jednako za sve, društvo različitih građana koje razvijamo i uspostavljamo međusobno poštovanje među svim etničkim zajednicama u našoj zemlji uz istovremeno priznavanje etničkih, nacionalnih, verskih i kulturnih razlika". 

"Ovaj cilj je osobenost i suština našeg zajedništva. U našem zajedništvu koje je građeno vekovima srpska zajednica je dala svoj značajan doprinos ugledajući se na svetosavski duh", rekao je Zaev.

Makron uskoro stiže u Srbiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vulin: Dogovor Putina i Vučića spasao srpsko vazduhoplovstvo

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA