Najnovije

KINEZI SLETELI NA TAMNU STRANU MESECA: Ovo nisu uspeli ni Rusi ni Ameri! (FOTO/ VIDEO)

Kineska sonda "Čang 4" je sletela na tamnu stranu Meseca, postajući prvo vozilo koje je sletelo na neistraženu površinu, navodi se u saopštenju kineskih državnih medija.

Kinezi na Mesecu (Foto: Jutjub)

Sonda je sletela u bazen Južnog pola "Ejtken" - najstariji, najveći i najdublji krater na površini Meseca. Tamna strana Meseca ostaje u velikoj meri neistražena jer je njen položaj štiti od radio frekvencija, sprečavajući direktan kontakt sa Zemljom. Da bi rešila taj problem, Kina je ranije ove godine lansirala relejni satelit "Kuekiao" da bi prenosila signale sa tamne strane.

"Čang 4" će obaviti nekoliko eksperimenata na Mesecu, uključujući testiranje da li će biljke rasti pri niskom gravitacionom okruženju, istražujući polove u potrazi za vodom ili drugim resursima, posmatrati interakciju između solarnih vetrova i lunarne površine, te sprovesti prvi lunarni nisko frekventni radio-kosmički eksperiment.

"Budući da je udaljena strana Meseca zaštićena od elektromagnetnih smetnji sa Zemlje, to je idealno mesto za istraživanje kosmičkog okruženja i solarnih eksplozija, a sonda može `slušati` dublje delove kosmosa", rekao je Tongjie Liu, zamenik direktora Centra za istraživački i kosmički program Meseca pri Kineskoj nacionalnoj upravi za kosmos.

Kineska sonda prethodno je kružila u orbiti satelita u pripremi za sletanje, a lansirana je sa Zemlje 8. decembra. Kako se navodi do Mesečeve orbite je stigla četiri dana kasnije.

Kina je relativno novi igrač u kosmičkim putovanjima u odnosu na SAD i Rusiju, ali ubrzano nadoknađuje izgubljeno vreme. Poslednji lunarni rover koji je Kina poslala - "Jutu", proveo je 972 dana na površini Meseca do kraja misije 2016. godine.

Kina planira da lansira sondu na Mars 2020. godine kako bi prikupila uzorke sa površine planete, a takođe želi da ima svoju stalnu kosmičku stanicu u orbiti do 2022. godine. U međuvremenu, SAD, navodno ugrožene aktivnostima Kine u kosmosu, planiraju da osnuju kosmičke snage i da zabrane NASA-i da sarađuje sa Kinom.

Vojska Rusije uskoro dobija oružje koje će je učiniti najjačom na svetu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA