Najnovije

KIŠA OLOVA: Srbija nabavlja helikoptere sa rotacionim mitraljezima “Minigun” (VIDEO)

Erbasovi višenamenski helikopteri H145M koji će sledeće godine stići u jedinice Vojske Srbije, kao i policijske snage, će moći da koriste i rotacione mitraljeze GAU-2B/A poznatije kao “Minigun”.

H145M (Foto: Jutjub)

Verzija helikoptera sa ovakvim naoružanjem je idealna za borbu protiv terorističkih grupa, i generalno sukobima niskog intenziteta. Za sada se tačno ne zna da li će naša država u paketu opreme za ovaj helikopter, uvrstiti i ova sredstva. Ministar odbrane Aleksanda Vulin je nedavno izjavio da će to uglavnom biti ubojna sredstva iz domaćeg razvoja.

Nemci su određen broj svojih vojno-policijskih helikoptera ovog tipa opremili sa rotacionim mitraljezima. Uglavnom će ga koristiti specijalne vojne i policijske jedinice.

Radi se o šestocevnom mitraljezu u kalibru 7,62mm napravljenom po legendarnom “Gatling” mehanizmu. Zahvaljujući ovom mehanizmu koji se sastoji od šest mitraljeskih cevi koje pokreće elektromotor, dobijaju se impresivne vrednosti kada je u pitanju sirova vatrena moć ovog oružja. NJegov tempo gađanja se kreće u rasponu od 2000-6000 metaka u minuti. Efektivni domet mitraljeza iznosi oko 1000 metara, a puni se povezanim redenicama kapacitetima od 2000 i više metaka. Pojedine municijske kutije mogu da sadrže i redenike sa 4000+ metaka koje ovaj mitraljez može da ispali za manje od jednog minuta.Ceo mitraljez pokreće elektromotor koji generiše snagu 24-28 volti.

Ovakav tip helikoptera je uglavnom namenjen za potrebe specijalnih jedinica vojske i policije. Sastavi poput SAJ (Specijalne antiterorističke jedinice) MUP-a RS ili bataljona Kobre Vojske Srbije, imaju potrebu za helikopterom koji je opremljen ovim tipom mitraljeza.

On bi bio idealno borbeno sredstvo za neposrednu vatrenu podršku komandosima na zemlji, tokom izvođenja protivterorističkih operacija

Srbija je od nemačkog proizvođača naručila devet helikoptera H145M. Pretpostavka je da će pet helikoptera biti raspoređeno u jedinice Vojske Srbije, dok će četiri jedinice dobiti MUP RS. Realizacija kompletnog ugovora se očekuje do kraja ove godine.

O novim pretnjama ukrajinske mornarice Rusiji pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA