Najnovije

HARADINAJEVA IGRA NA SVE ILI NIŠTA: Šta se krije iza agresivnih stavova kosovskog premijera i može li on da izazove krizu na Kosovu?

Neće biti ukidanja taksi, nema promene granica, nema razmene teritorija, nema izvršnih ovlašćenja za ZSO... Ovako ukratko izgleda "pesmica" koju poslednjih meseci, u krug, vrti kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Takvim stavovima, kojima je otvorio front sa zapadnim zemljama, pa i SAD, koje su najveći promoteri kosovske nezavisnosti, Haradinaj praktično pokušava da sakupi poene na domaćem terenu.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Da li će to značiti njegovo političko samoubistvo, tek će se videti, ali onaj ko pažljivo posmatra vidi da je Haradinaj zaigrao na sve ili ništa. Naime, kako sada stoje stvari u Prištini, svaki potez koji bi doveo do sedanja za sto sa Beogradom, a kamoli nekog dogovora u potpunosti bi istisnuo Haradinaja iz igre. NJegova ionako mala, i precizno, jednocifrena podrška koju je zaradio na prethodnim izborima i koju je uspeo da kapitalizuje u premijersku funkciju - mogla bi da nestane za tren oka. Osim, ukoliko ne uspe da se ekstremnijim delovima javnosti nametne kao najbolji izbor - izbor protiv Srbije, podele, dogovora, pritisaka međunarodne zajednice.

Upravo zbog toga je njegov nastup toliko ekstreman i upravo zbog toga se tako otvoreno suprostavlja međunarodnih zajednici, SAD, ali i svojim koalicionim partnerima i političkim saradnicima, Kadriju Veseljiju i Hašimu Tačiju.

Izvor iz kosovske skupštine, dobro upućen u prilike u Prištini, kaže da je Haradinaj svestan da ukoliko se nastave pregovori sa Beogradom i dođe do nekog dogovora, ispada iz igre. Zbog toga on pokušava da utiče na procese koji bi mogli da dovedu do pada vlade i izbora, na kojima se nada da bi uspeo da kapitalizuje svoje ekstermne istupe.

Za sada je izvesno da ozbiljni problemi u vladajućoj koaliciji na KiM postoje i da je raskol između Haradinaja i kosovskog predsednika Hašima Tačija sve vidljiviji, a utisak je i da će mu najveća vladajuća stranka na čijem je čelu Kadri Veselji, okrenuti leđa.

Po sopstvenom priznanju, njegova vlada bi mogla da padne do kraja nedelje, što bi trebalo da znači i raspisivanje novih izbora. Ipak, stvar nisu tako jednostavne.

Naime, “u igri” su i drugi učesnici u političkom životu kojima oni nisu prvi izbor, ali ne bi imali ništa protiv rekonstrukcije kojom bi Haradinaja, praktično, “izbacili” iz te iste igre koju već neko vreme pokušava da upravlja u skladu sa sopstvenim interesima.

Sa Zapadom se otvoreno zavadio, ali sve je jasnije i da za ono što je prethodnih dana radio nema podršku ni Hašima Tačija, kao ni prvog čoveka Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, koji su se manje ili više direktno saglasili da bi takse na robu iz Srbije trebalo u najmanju ruku suspendovati.

Šta se zapravo dešava u Prištini?

Izvor iz kosovske skupštine navodi da sada na površinu samo isplivavaju sukobi koji stalno tinjaju između kosovskog predsednika i premijera.

- Haradinaj ne dozvoljava ukidanje taksi jer zna da bi to otvorilo put dijalogu, a onda on ispada iz igre. Zato se nada da će svim ovim potezima dovesti do raspisivanja novih izbora, na kojima naravno očekuje da će dobiti više nego što je dobio na onima 2017. godine, gde da nije ušao u koaliciju ništa ne bi mogao da uradi sam - priča izvor.

Međutim, kako navodi, ne treba u svemu ovome zanemariti Hašima Tačija.

- Tači nije naivan, nije za izbore, ali jeste za rekonstrukciju vlade, i to je karta na koju računa. Tu bi u igru mogla da uđe, odnosno da se ponovo vrati DSK Ise Mustafe, trenutno najveća opoziciona stranka, koja je bila Tačijev koalicioni partner u prethodnom sazivu parlamenta. Jedni razlog što nema rekonstrukcije je to što DSK, ako ulazi u rekonstruisanu vladu, očekuje veliki deo “kolača” za sebe - priča izvor.

U suštini, DSK je jedina stranka, pored Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (ABK), kojoj bi izbori u ovom trenutku odgovarali.

- Ovo je Haradinajeva borba na sve ili ništa. On definitivno ima popularnost, koju misli da bi mogao da kapitalizuje na izborima, ali to nije isto što i rejting stranke na čijem je čelu, i pitanje je koliko bi zapravo mogao da dobije. Ono što je sigurno, mogao bi ponovo da bude “jezičak na vagi”, ali ne i stožer neke nove vladajuće garniture - priča izvor.

Da je čvrst u svom stavu kada je reč o taksama na robu iz Srbije Haradinaj je ponovio još jednom danas, praktično rekavši da bi, čak i da se raspadne vladajuća koalicija, ova mera ostala na snazi do izbora nove vlade.

- Što se tiče raspada koalicije i potencijalnih izbora, porez ostaje do juna - upozorio je Haradinaj, ukazujući na rokove koji su potrebni od raspisivanja izbora, preko njihovog održavanja do formiranja nove vlasti.

Takođe, ponovio je da mu je predlog predsednika kosovske skupštine Veseljija o privremenom ukidanju poreza na srpsku robu neprihvatljiv. Međutim, kako prenose prištinski mediji, izbegao je da odgovori na pitanje da li se oseća izdanim od stranaka partnera u vladajućoj koaliciji.

Da je razlaz moguć Haradinaj je sugerisao i juče, kada je u intervjuu za “Syri.net” rekao da zbog pritiska oko odluke o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, “vlada koju vodim može pasti do kraja ove nedelje”. Kazao je i da se izbora ne plaši, i da do njih može doći i vrlo brzo zbog povlačenja DPK iz vladajuće koalicije.

- Ne znam ko će me srušiti, a ko uzdići u politici - istakao je on.

Pročitajte OVDE ko kaže da Haradinaj nije svestan situacije u kojoj se nalazi.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haradinaj traži Rambuje 2.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA