Najnovije

ZLOČIN NAD PRAVDOM SE NASTAVLJA: Hag uništio dokaze, da bi Srbe osudili za Markale

Uništavanje ključnih dokaza u Haškom tribunalu, izgleda, postaje praksa. Nakon što je Dik Marti još jednom potvrdio da su uništeni glavni dokazi o ilegalnoj trgovini albanskih terorista ljudskim organima, u tzv. "Žutoj kući", slična potvrda stiže i za sarajevsku pijacu Markale.

Haški tribunal (Foto: Jutjub)

Polomljeni su ostaci mina – dva ključna materijalna dokaza, za zločine na Markalama. Pravni timovi Radovana Karadžića i Ratka Mladića tvrde da je to učinjeno planski.

Poslednja haška sramotna "inovacija" - trajno oštećenje ključnih dokaza – stvarnih ili navodnih! U depou sekretarijata Tribunala gde su čuvani, polomljeni su stabilizatori projektila navodno ispaljenih na Markale u februaru 1994.-e godine i u avgustu 95.-e. Desilo se to nakon što su, u predmetu Karadžić, veštaci odbrane Zorica Subotić i Mile Poparić dokazali da se ostaci projektila doneseni u Tribunal razlikuju od onih fotografisanih i snimljenih u kraterima na Markalama i time oborili tezu Tužilaštva o krivici Srba.

"Kad Zorica Subotić izlazi da veštači uočava da je na mini koja je bila vezana navodno za Markale dva pomeren taj deo kojim se pričvršćuje za osnovno punjenje i on je bio sada slobodan. Okretao je kako ste hteli. Tužilaštvo ili neko iz Tribunala je odlučio te dokaze da uništi jer je morala da se spreči bruka", rekao je advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića.

A onda je, isti postupak sprječavanja bruke i prikrivanja tužilačke manipulacije navodnim dokazima, ponovljen i sa projektilom kojeg su dovodili u vezu sa Markalama 1! I to u predmetu Mladić!

"Mi smo pitali svedoka Tužilaštva, kako može to da se uradi. Svedok koji je iskusan radio je u kontradiverzionoj zaštiti u Sarajevu, Sead Turkušić, je rekao ni na kakav način sem da neko uzme ključ i okrene fizički. Znači, čovek mora da uradi to da bi se oslobodio taj deo stabilizatora mine i to je urađeno u Tribunalu", tvrdi Lukić.

Ti fantomski ostaci projektila, bili su ključni - optužujući za Tužilaštvo, dok manipulacija nije otkrivena. A nakon toga - ključni oslobađajući za optužene i za dokazivanje sarajevsko-haške diverzije. Žalila se odbrana, tražila istragu i adekvatne sankcije za počinioce. No Tribunal je krivično delo uništavanja dokaza unutar svojih zidina, prećutao! I zataškao! Tu “misiju” i danas nastavljaju!

Advokat Goran Petronijević otkriva i nove primere svjesnih haških manipulacija. Tužilaštvo je od odbrane skrivalo dokaze, iako je obavezno da im još i pre postupka obelodani sve, pogotovo one oslobađajuće. Zbog toga je samo u predmetu Karadžić, odbrana više od 170 puta pisala pritužbe. A sudsko veće ih, nemajući kud, prihvatalo!

"Pravilo je bilo u principu ovako da obelodane dokaz koji može da nam koristi tek kada mi izgubimo pravo da ga koristimo u postupku tj. kada prođu naši svedoci koji su vezani za taj događaj, preko kojih možemo uvesti taj dokaz. Da je jedna trećina tih dokaza uvedena na vreme verujemo da bi presuda bila sigurno oslobađajuća", zaključio je Petronijević.

I da stabilizatori navodnih projektila sa Markala nisu polomljeni! Ili bar da je prvostepeno veće odlučivalo po pravnim postulatima, a ne po političkim naredbama mentora, i uništene dokaze tretiralo kao nepostojeće, što oni zapravo i jesu, u svim, osim u haškoj pravdi.

"Žele da prikrivanjem dokumenata, prikrivanjem dokaza, uništavanjem artefakata sakriju ulogu međunarodne zajednice koja je imala u ratu u BiH ne samo kroz NATO bombardovanje, već i kroz druge načine i vidove", smatra Milorad Kojić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica .

Ako već nije prvostepeno haško veće poštovalo pravne postulate - da li će drugostepeno "progledati" i videti razmere manipulacija svetskih arhitekata balkanske istorije! I da li je po nalogu tih istih arhitekata, pokrenuta sveopšta obaveštajno - subverzivno – medijska hajka protiv francuskog Žan Kloda Antonetija koji je zbog pristrasnosti iz žalbenog veća već isključio sudije Teodora Merona i Kamela Ađiusa!? Jer prema tvrdnjama advokata, Antoneti je jedan od retkih sudija koji poštuje pravo, a ne centre moći koji diktiraju rad Haškog tribunala.

Da li će Hag pustiti Mladića i Karadžića na slobodu, saznajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

OVOM ČOVEKU JE DOSTA DA GA DRŽAVA PLJAČKA: Neregistrovanim autom udara na sistem

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Razgovor Mladića i Karadžića u Hagu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube