Najnovije

RUSI RUŠE VUČIĆA SA VLASTI? Zašto zagrebački "Globus" Srbiji navlači "ludačku košulju"?

Hrvatski magazin portal "Globus", objavio je "specijalni izveštaj iz prevratničkog Beograda", uz nadnaslov "Srbija u ludačkoj košulji", u kojem se navode ocene nekolicine sagovornika i apostrofira da bi sve što se događa u Srbiji moglo da se završi "nasilnim prevratom".

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

U tekstu, objavljenom na sajtu internet izdanja "Jutarnjeg lista", istovremeno se navodi da građanski protesti u Beogradu nemaju nikakvu zajedničku viziju, da se ne zna tačno ko ih vodi, a ko asistira, te zaključuje da se ne nazire neki "novi potencijalni lider, koga bi mogla da iznedri opozicija, a koji bi zaista u svemu mogao da bude al pari Aleksandru Vučiću."

Autor navodi da je prošle subote u Beogradu održan novi, osmi po redu građanski protest protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su protesti i ovog vikenda održani i u drugim gradovima Srbije, ali da je subotnji protest u Beogradu,"iako se politička situacija u Srbiji iz dana u dana sve više zgušnjava, zahuktava i komplikuje", nije okupo onoliko masu demonstranata kao pre...

Kao razlog on vidi vrlo hladno vreme i snažnu mećavu koja se na Beograd obrušila prethodne večer, i kao poređenje masovnosti navodi da je na svečanom dočeku ruskog predsednika Putina, koji autor definiše kao kontramiting, na platou ispred hrama sv. Save, Vučić "uspeo da okupi više od 100.000 ljudi".

Autor navodi i da je protest pratio sa politikologom Đorđem Pavićevićem sa Fakulteta političkih nauka i istoričarem Srđanom Miloševićem iz Instituta za noviju istoriju Srbije i naglašava da "nije to učinio slučajno", ocenjujući da su "protekle nedelje protesti u Srbiji ušli u višu i napredniju fazu, u kojoj su se, vrlo aktivno, uključili i profesori Univerziteta u Beogradu i nekih drugih univerziteta širom Srbije, potpisujući pisma podrške "protestantima".

Navodi se da "nije lako detektovati i objasniti ko sve u Beogradu i Srbiji, zapravo, protestvuje i o kojim se to grupama 'protestanata' tačno radi" i da je politikolog Pavićević protumačio autoru teksta da je tu "angažovano nekoliko sasvim različitih i međusobno gotovo nespojivih grupa, organizacija i kružoka", iz čega je autor "na kraju izvukao zaključak da ti protesti funkcionišu po načelu 'dekoncentričnih krugova', gde počesto nije do kraja jasno ko vodi glavnu igru, a ko samo asistira".

Na kraju subotnjeg protesta istoričar Milošević rekao je autoru da "nije ovo dobro" uz ocenu da "ovi protesti nemaju nikakvu zajedničku platformu, ništa ujedinjujuće, osim da 'protestanti' neće Vučića".

"O Vučiću mislim sve najgore, ali, nažalost, ima i gorih od njega, a to su, pre svega, Vuk Jeremić i Dveri. Bojim se da će sve ovo završiti nasilnim prevratom. Ako iko Vučića skine s vlasti, to će biti Rusi, od njih mu preti najveća opasnost! Ne znam je li on toga svestan. Mi smo ovde u Srbiji zakucani. Zakucani smo u ludačku košulju, između Istoka i Zapada. U neku tobožnju nesvrstanost koja nikuda ne vodi. Kako možeš biti nesvrstan kad si u okruženju NATO? To je nelogično i nemoguće... Ne, neće ovo završiti dobro...", naveo je istoričar, kako prenosi autor teksta u Globusu.

On je razgovarao sa još jednim srpskim istoričarem, Nikolom Samardžićem, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, za kojeg kaže da je "jedan od onih beogradskih profesora koji otvoreno podržavaju antivučićevske proteste u Srbiji, ali nema neko posebno visoko mišljenje o (lideru Saveza za Srbiju) Draganu Đilasu i njegovoj opozicionoj koaliciji, smatrajući da je njihov privremeni program, naslovljen '30 tačaka', čist promašaj".

Samardžić ocenjuje da se u tom programu "uopšte ne spominju evropske integracije, kao što se ne spominje ni susedska saradnja i pomirenje bratskih naroda i narodnosti na bivšem jugoslovenskom prostoru".

"Tih je '30 točaka', iskreno rečeno, bez veze, to je gore od Vučića. U Savezu za Srbiju nemaju ideju o tome kako da se izvučemo iz samoizolacionizma, kako da napustimo rusku sferu uticaja, kako da pridonesemo pomirenju u Bosni i Hercegovini, kako da deregulišemo tržište i mogući razvoj finansijskih institucija, kako da ubrzamo evropsku integraciju... Đilas, jednostavno, nije 'my piece of cake', on ne nudi nijedan odgovor na bilo koji naš konkretan problem", naveo je Samardžić.

On je dodao da je program Saveza za promene "zapravo neka čudna miksura tradicionalne politike Dobrice Ćosića, Dimitrija LJotića, politike nesvrstanih i podčinjavanja ruskom uticaju".

Autor navodi da je "vrlo slično stajalište" izložio i srpski dramski pisac, reditelj i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Nenad Prokić, koji za Savez za Srbiju navodi da "oni kao da ne vole Evropu, oni kao da hoće Rusiju!"

"Vuk Jeremić i Boško Obradović - to su vam veći nacionalisti od Vučića, a slično se može reći i za Đilasa! Celi svet skrenuo je udesno i sad oni tu vide šansu za sebe", ocenio je Prokić.

U tekstu se navodi da "proteste načelno podržava i predsednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije Sonja Biserko, iako je i ona, podjednako kao i Samardžić i Prokić, svesna nekih (ili mnogih) njihovih nedostataka i nedorečenosti".

"Teško je reći ko je pravi organizator tih protesta. Krenuli su mladi, ali politička opozicija kao da nema njihovu podršku. Na ovim protestima nedostaje subjekt koji bi artikulisao neku viziju. Ne mogu se problemi politički artikulisati na ulici. Đilas je politički neartikulisan, on nema taj 'feeling', on je imao menadžerskih sposobnosti, ali je politički nepismen", ocenila je Biserko, i dodala tvrdnju da se boji da "Vučićev silazak s vlasti, neće biti nežan".

Autor navodi da "raspiše li Vučić prevremene izbore, opozicija će ih bojkotovati, a to bi onda moglo do kraja da zaoštri i dramatizuje situaciju u Srbiji, ali možda doprinese i stvaranju nekog jedinstvenijeg i homogenijeg fronta u političkoj opoziciji u kojoj bi se, u nekim pretpostavljenim okolnostima, eventualno mogao da iznedri budući novi potencijalni lider koji bi zaista u svemu mogao da bude al pari Aleksandru Vučiću".

"Zasad - takvog nema na vidiku", zaključio je autor "specijalnog izveštaja iz prevratničkog Beograda".

Kako je američki ambasador zalupio vrata Haradinaju, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest u Beogradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA