Najnovije

OVO MORATE ZNATI: Evo koje su to novine prilikom upisa dece u vrtiće! Kod privatnika samo uz...

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, najavljuje novine prilikom upisa u predškolske ustanove. Liste neupisanih, vrtići će slati komisiji na odobrenje.

Deca se igraju (Foto: Jutjub)

Upis u privatni vrtić, ako za dete ne bude bilo mesta u državnom, više neće biti moguće bez odobrenja Grada, odnosno nadležnog sekretarijata, otkriva Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Govoreći o planovim za 2019. godinu, on najavljuje uvođenje video-nadzora i alarma u sve predškolske ustanove, rekonstrukciju i kupovinu opreme za škole, obnovu vrtića. Od uvođenja subvencija Grada, otvaranje privatnih vrtića je postao unosan biznis, a njihov broj je izjednačen sa brojem državnih. Gak kaže da se saradnja sa privatnicima nastavlja, ali ističe da je hiperprodukcija mesta u privatnim vrtićima pokazala svoje mane izražene u nedovoljnom kvalitetu, pa će u 2019. godini biti balansiranija. Kako objašnjava, to znači jaču kontrolu uslova, verifikacije, ali i obima subvencionisanja.

Iz gradske kase se dotira novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, pak, na listi čekanja su deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Kako uvesti red?

- Nažalost, ima i takvih slučajava. Upravo zbog toga želimo da uvedemo red u izdavanje odbijenica. Biće nemoguće da neko dobije odbijencu u državnom vrtiću, sa kojom automatski odlazi u privatni i upisuje dete. Uz subvenciju Grada u privatnim vrtićima boravi skoro 17.000 dece. Samo ove godine, na ime refundacije isplaćeno je više od tri milijarde dinara, od početka primene odluke čak 6,4 milijarde.

Kako će to da se sprovede u praksi?

- Ubuduće će državni vrtići Sekretarijatu dostavljati liste dece za koju nema mesta, a komisija, koja će zasedati svakog meseca, odobravaće izdavanje odbijenice. Ne može ostati neupisano dete čija su oba roditelja zaposlena ili je u grupi prioriteta, kao treće i svako naredno dete, a da mesto ili subvenciju dobije neko kome vrtić nije jedina opcija.

Prošle godine ste najavili uvođenje video-nadzora i panik-tastera u sve predškolske ustanove. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Novac za ovaj projekat je određen, a u naredna tri meseca će biti raspisan tender za nabavku opreme. Cilj nam je još veća bezbednost dece, ali i zaštita imovine, koja pripada Gradu, i van radnog vremena.

Kako će to funkcionisati na terenu?

- Sve predškolske ustanove će dobiti video-nadzor i alarm-sisteme. Svaka opština imaće posebno opremljen centar, koji će primati informacije iz vrtića sa te teritorije. Takođe, postojaće i centralni monitoring-centar, gde će se prikupljati informacije iz svih predškolskih ustanova, koji će raditi 24 sata. Kada se aktivira alarm u obdaništu, biće obaveštene sve nadležne službe. Iako smo razmišljali o iznajmljivanju neophodne opreme, ipak će ona biti kupljena, jer je to isplativije.

Budžet namenjen obrazovanju iznosi oko 190 miliona evra. Koje su najvažnije investicije u ovoj godini?

- Izgradnja nove škole u Leštanima, za koju će ovih dana biti objavljen tender, gasifikacija OŠ "Stefan Nemanja", čime će konačno biti rešen problem grejanja u ovoj ustanovi. Takođe, izabran je i izvođač radova za rekonstrukciju OŠ "Kralj Petar Drugi Karađorđević", koja će biti rađena u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja.

Koje obrazovne ustanove su još na spisku?

- Za sređivanje OŠ "Duško Radović" biće izdvojeno oko 120 miliona dinara, "Canu Marjanović" u Sopotu - 37 miliona, za koju je raspisan tender. Zajedno sa Kancelarijom, radiće se rekonstrukcija OŠ "Vladimir Rolović" (78 miliona), kao i OŠ "Branko Ćopić" (110 miliona). U ovoj godini biće kompletno rekonstruisana i Zemunska gimnazija, kao i vrtić "Sveta Petka".

Ima li novca za opremanje škola?

- Za opremanje obrazovnih ustanova planirano je 200 miliona dinara. Ali, neophodno je da škole pošalju zahteve. U prošloj godini, one koje su tražile sredstva za opremu, novac su i dobile.

Depandans u Rakovici

Da bi dobili upotrebnu dozvolu, investitori moraju izgraditi i depandans za potrebe vrtića. Da li je, do sada, Grad zakupio ili kupio neki prostor po tom osnovu, kako bi ga "pretvorio" u vrtić?

- U toku je postupak kupovine depandansa u Vodovodskoj ulici u Rakovici. Reč je o prostoru od oko 600 metara kvadartanih, poslali smo ponudu investitoru i čekamo odgovor.

Šarić žestoko prozvao Vučića. Pogledajte OVDE šta je poručio.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Znate li zašto nam grebu freske i brišu natpise – Radovan Damjanović 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vrtići u letnjim uslovima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube