Najnovije

POGLEDAJTE FILM ,,RUSKA POMOĆ SRBIJI KROZ ISTORIJU“: Razbija loše predrasude (VIDEO)

Konačno se klapna zatvorila na praznik Materice, a na Bdanji dan i Oci film ,,Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju“ je konačno završen posle skoro dva meseca rad.

Rusija (Foto: RIA Novosti)

Film je urađen u sklopu međunarodnog rusko-srpskog prosvetnog projekta, potpisanog između OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša i ruske škole br.11 iz grada Šuja, Ruska federacija.

OŠ ,,Bubanjski heroji” je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama.

Eto i slučajnosti, da se film preko elektronskih medija u Srbiji prikaže baš pred  dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovim filmom pokušali smo da spojimo prosvetu (srpske i ruske đake, studente), vojsku, crkvu, grad, nevladine organizacije, rusko-srpski humanitarni centar, kozake…

Ovaj film pokušaće da razbije loše predrasude i neznanje o srpsko-ruskim odnosima i o pitanju koje sve češće čujemo ,,A KADA SU NAM TO RUSI POMOGLI?“.

Rad na filmu blagoslovio je Episkop niški g. Arsenije.

Ovaj film  ima jedanest fagmenta. Režija, tekst  i kamera,  Đorđe Bojanić, montaža, animacija i scenografija đakon Dejan Jovanović.

Film prate mnoštvo fotografija, video zapisa, animacija, istorijske karte. U filmu osim delova  koji su priredili učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“ (osmi razred) i  učenici osnovne škole br.11 (deveti razred) iz grada Šuja (Ruska federacija),  čućemo i  studenta Bogoslovije u Beogradu Luku Milenkovića.

Učesnik filma je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a deo filma je snimljen i u Rusko-srpskom humanitarnom centru, gde smo razgovarali sa kodirektorom Vjačeslavom Vlasenkom.

Obratio se i predsednik srpskog ogranka ruskog moto-kluba ,,Noćni vukovi” Saša Savić.

U filmu govori  i zamenik gradonačelnika Niša dr Miloš Banđur. Videćemo i obraćanje duhovnika oca Raše.

Film je završen na praznik Materice, snimanjem u manastiru SVETI ROMAN, sa duhovnikom, ocem Vlajkom Grabežom.

Iz Moskve obratio se i Kozak iz Kislovodska , sa Kavkaza, Oleg Fomčenko Brovkov, zamenika atamana kozačke opštine „Svetog Carevića Alekseja“ i diplomata. Kozak Oleg, je u par navrata obiša Srbiju i snimio film o Srbiji za ruse.

Na kraju filma se obraća i prof. istorije Đorđe Bojanić.

Nadam se da će ovaj film mnogima da razjasni događaje  koji su isprepletani obostranom ljubavlju i pomoći kroz istoriju ova dva bratska naroda. Dobro je da konačno imamo film ovog obima i ove sadržine, koji obuhvata celokupnu temu srpsko-ruskih odnosa i obostrane bratske pomoći. Film je urađen bez ikakvih finansijskih sredstava, biće dostupan svima koji žele da ga emituju bez finansijske nadoknade, naglašava Đorđe Bojanić.

Najsmešnije vojničke priče možete pročitati OVDE.

Izvor: Srpsla istorija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpsko-ruski odnosi kroz istoriju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA