Najnovije

KINESKA MAJKA SVIH BOMBI SPREMNA ZA UDAR: Pekinško čudovište može da zbriše bilo koju metu, a evo zašto je bolja od američkog projektila

Kina ima novu bombu i ogromna je. Rastuća supersila, Kina, predstavila je novu verziju bombe koju je predstavila kineska industrija oružja "Norinko".

Kineska majka svih bombi (Foto: Jutjub)

Ovo je najsnažnija kineska nenuklearna bomba i bombarderi H6K mogu odednom da presu samo jednu zbog njene veličine i težine

Kineska "Majka svih bombi" navodno je duga 5-6 metara, što znači da bi svojim udarom mogla odjednom da zbriše čitave mete na zemlji npr. zgrade ili skloništa za odbranu.

"Bomba može potpuno da izbriše utvrđene zemaljske ciljeve kao što su zgrade, skloništa za odbranu ili vojne baze“, rekao je Vej Dongčui, vojni analitičar iz Pekinga.

Oružje je vrlo slično MOAB (Massive Ordnance Air Blast), takozvanoj „Majci svih bombi“, ali se tvrdi da je kineski model lakši i manji. To je verovatno zbog toga da bi se omogućilo da bomba bude bačena s bombardera.

"Norinko" je u decembru objavio video koji prikazuje bombe koju je bombarder H-6K ispustio iz vazduha te simulirao ogromnu eksploziju. Ova je bomba ujedno i prvo takvo oružje predstavljeno javnosti.

" Američka bomba je toliko velika da mora da je nosi veći transportni avion", rekao je Vej, ističući da bombarder može da leti brže i da može da cilja metu sa većom preciznošću.
MOAB je razvijen 2003. godine kao priprema za američku invaziju na Irak, i koštao je 16 miliona dolara, ali se oružje pokazalo previše rizičnim za korišćenje u gusto naseljenim područjima Iraka.

Bomba je prvi put je bačena u borbi 2017. godine u pokušaju uništenja tunelske mreže koju koristi ID na istoku Avganistana. Donald Tramp je akciju pohvalio, ali nikada nisu objavili broj poginulih. Avganistan je dao podatak da je tada poginulo između 36 i 92 terorista.

Kako bi izgledali Balkan i Evropa da Englezi nisu izdali Dražu pročitajte OVDE.

Izvor: Dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA