Najnovije

SUPERIORNIJI I OD “TRIJUMFA”: Ruska armija dobija brigadni komplet S-300V4

Jedinice protivvazduhoplovne odbrane Kopnene vojske će ove godini primiti u svoje naoružanje nove raketne sisteme velikog dometa S-300V4, kao i raketne sisteme srednjeg i kratkog dometa „Buk-M3 i „Tor-M2“. Ovo je novinarima u subotu preneto u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, prenosi internet portal RIA Novosti.

S-300 (Foto: RIA)

„U 2019. godini naše jedinice PVO koje se nalaze u sastavu Kopnene vojske će dobiti nove protivvazduhoplovne raketne sistema. Imamo u planu nabavku brigadnog kompleta raketnog sistema S-300V4, zatim divizionih kompleta raketnih sistema „Buk-M3“ i „Tor-M2“-navodi se u saopštenju.

U ministarstvu su napomenuli, da će naznačena količina naoružanja povećati borbene sposobnosti PVO koja se nalazi u Kopnenim jedinicama ruske armije za 1,3 puta.

S-300V4 predstavlja dalju modernizaciju raketnih sistema S-300V koji se nalaze u naoružanju Kopnene vojske ruske armije. Oni su pre svega namenjeni za presretanje operativno-taktičkih i balističkih raketa. Dakle, ovde se u osnovi radi o protivraketnom sistemu. Pored toga oni se mogu upotrebiti i protiv ostalih vazdušnih ciljeva, kao što su avioni, helikopteri i sl. Za razliku od prethodnih sistema, novi S-300V4 može da presreće projektile na daljinama i do 400km. Po svojim ukupnim tehničko-taktičkim karakteristikama, ovaj sistem premašuje mogućnosti sistema S-400 „Trijumf“. Takođe, kompletan kompleks sa radarsko-osmatračkim i nišanskim sistemima, kao i lansirnim i logističkim jedinicama je smešten na tenkovske šasije sa gusenicama.

Teška raketa-presretač koja se nalazi u naoružanju sistema S-300V4 može da razvije brzinu od 7,5 maha. Štaviše, njegova najnovija raketa oznake 9M82MV može da dosegne brzinu od 9 maha, i da presretne cilj na daljini od 350km koji se nalazi u bližem kosmosu. Pri tome raketa je visoko upravljiva prilikom svog leta, tačnije ima odlične manevarske sposobnosti prilikom presretanja svog cilja.

Procene su da je zahvaljujući zaista obimnom paketu modernizacije koji je primenjen na verziji S-300V4 njegova borbena efikasnot uvećana za čak 2,3 puta u odnosu na prethodnu verziju ovog sistema S-300V3. Ova verzija sistema trenutno predstavlja možda i najbolji raketni sistem PVO/PRO na svetu.

Amerikanac Pol Vilan uhapšen u Moskvi dok je u hotelu „Metropol“ preuzimao fleš sa podacima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA