Najnovije

DAN REPUBLIKE SRPSKE! PONOSNA I VEČNA: Dodik: 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda! (VIDEO)

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obeležava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine. Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine. U temelje Republike Srpske je ugrađen život 21.000 boraca.

Proslava Republike Srpske 2019 (Foto: Jutjub)

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održane danas.

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uručen je Orden Republike Srpske na lenti, a tom prilikom ona je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Na svečanosti u Palati Republike, gde su povodom Dana RS, 9. januara, uručena odlikovanja i drugim zaslužnim pojedincima i institucijama, ona je rekla da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, već da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od "diplomatskog" i administrativnog.

"Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske", poručila je Ana Brnabić.

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost, da se ne bi ponovila, okrene budućnosti - saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabić.

"Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti", zaključila je predsednica Vlade Srbije

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

U podne je u Banjaluci počeo svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitomir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Svečanom defileu prisustvuje veliki broj građana, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

U delegaciji Srbije, uz premijerku su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, kao i Goran Rakić iz Srpske liste.

Defileu prisustvuju i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društvenog života.

Nakon defilea u 14 sati biće održana Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na ulicama u centru grada građani se još uvek okupljaju. Prisutan je veliki broj policajaca, a onima koji pristižu se dele zastave Srbije i RS-a.

U svečanom defileu, kako je najavljeno, učestvuje više od 500 pripadnika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, prenose Nezavisne novine.

Cvijanović uručila odlikovanja institucijama i pojedincima

Predsednica Republike Srpske odlikovala je zaslužne institucije i pojedince. "Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obeležavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama", rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

"Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku", istakla je Cvijanovićeva. Zahvalila je svima koji su radili na jačanju Republike. Na osnovu odluke predsednika Srpske odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva će uručiti i jedno posthumno odlikovanje.

Dejanu Bodirogi je uručen Orden časti sa zlatnim zracima. Orden Zastavom Srpske sa zlatnim vjencem uručen je Petru Ivancovu. Orden karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda dobio je Slavko Lisica. Orden časti sa srebrenim zracima uručen je Pjetru Bakariniju. Orden NJegoša drugog reda dobio je Dečiji hor Vrapčići, dok je Orden Krst Milosrđa dobio primarijus Slavko Maksić.

Za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH danas je neradan dan i tretira se kao državni praznik, iako taj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim.

Ustavni sud BiH, naime, utvrdio je sredinom novembra 2015. godine da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku šest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Skupština je, na inicijativu tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD tadašnjeg predsednika Milorada Dodika, raspisala referendum o 9. januaru, koji je održan 25. septembra 2016., prvom nakon Dejtona.

Na tom referendumu narod je odlučno i jedinstveno, u miru odbranio obeležavanje 9. januara, kao Dana Republike. Građani Srpske jasno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

"Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti - veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

"Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju", istakao je Dodik.

Patrijarh Irinej izjavio je da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana - prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda.

Borenović: RS će biti večna

Predsednik opozicione PDP u Republici Srpskoj, Branislav Borenović, izjavio je danas da će Republika Srpska biti večna, sve jača i da će nadživeti svakog pojedinca.

"Republika Srpska treba da nadživi sve nas i snagom svojih institucija i sa svojim narodom treba da pruži jednak, normalan i kvalitetan život svim njenim građanima", rekao je Borenović.

Borenović, koji je prisustvovao liturgiji u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, rekao da u Srpskoj svako treba da odgovorno radi svoj posao i da pruži kvalitetan život svakom čoveku.

Borenović je ocenio da se u narednom periodu pred svima nalazi nekoliko ključnih izazova, a to su kako sačuvati narod da ostane u Srpskoj, da živi i radi od svog rada i kako institucije da jednako štite i čuvaju sve svoje građane.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej.

Čestitka Vučića Željki Cvijanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom Dana Republike Srpske.

Uz vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije, koja će u ime naših neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj.

U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova.

Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija, navodi se u čestitki.

Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo RS Dan Republike

Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je u ime nekoliko stotina hiljada izbeglih i prognanih Srba Republici Srpskoj 9. januar, Dan Republike, sa željom da ona sačuva svoju teritoriju i narod.

"Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu RS koji nam je pritekao u pomoć u vreme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih delova BiH morali napustiti svoje vekovna ognjišta", kaže se u čestitki koju je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Posebno se izražava zahvalnost predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović, koji i dalje pomažu prognanicima ne samo u Republici Srpskoj nego i u Srbiji.

"Zahvaljujući RS, srpski narod opstao je na ovim prostorima i sačuvao vlastiti identitet i slobodu. Želja nam je da u narednim godinama još više oživi privredu, izgradi infrastrukturu, ojača obrazovni sistem, očuva kulturnu baštinu i sve snage usmeri na demografsku politiku. Očekujemo da će najavljena Deklaracija Srbije i Republike Srpske ići u tom pravcu na dobrobit našeg naroda. Tako bi i prognani Srbi iz Hrvatske konačno rešili brojne probleme s kojima se decenijama susreću", kaže se u čestitki.

Vernici i sveštenstvo dočekali patrijarha Irineja

Brojni vernici dočekali su jutros patrijarha srpskog Irineja ispred sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde služi arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Tokom dočeka kojem su, osim brojnih vernika, prisustvovali i zvaničnici Srpske, sveštenstvo hrama Hrista Spasitelja pozdravilo je srpskog patrijarha i zatražilo da verujući narod ovog kraja duhovno podrži, savetuje i okrepi i da im da snage da istraje na putu Gospodnjem.

Oni su istakli da je današnja poseta patrijarha Irineja, pogotovo u dane kada se slavi Božić, velika radost za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj. Osim patrijarha Irineja, u Hram su stigli mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Dočeku patrijarha prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Pročitajte OVDE kakva je to užasna provokacija i šamar za Srbiju.

Izvor: Tanjug/Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA