Najnovije

POČINJE POBUNA U EU: Mateo Salvini najavio "evropsko proleće, evo na koje saveznika računa

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini ističe da bi Italija i Poljska mogle da izazovu "evropsko proleće".

Mateo Salvini (Foto: Pravda/Pixabay. com)

Kako je naveo, to bi značilo prekidanje dominacije nemačko-francuske dominacije u Evropskoj uniji, a instrument za takvu akciju bi trebalo da bude formiranje "desničarskog saveza".

Salvini je to izjavio uoči puta u Poljsku, gde će se sastati sa liderima partije Prava i pravde, sa kojima deli antiimigrantske i evroskeptične stavove. 

- Evropa koja bi mogla da se izrodi posle izbora za Evropski parlament ove godine bi donela renesansu evropskih vrednosti i odvela bi nas daleko od one koju danas vode birokrate - naveo je Salvini. 

Dojče vele je naveo da je važan faktor u "desničarskom bloku" i mađarski premijer Viktor Orban. 

"Uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. To im je donelo i izborne pobede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mesečnog dečjeg dodatka. Uz to je snižen i prag za odlazak u penziju, a uvedeni su i državni podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova", piše Dojče vele i dodaje:

"I italijanska desnica ima socijalnu agendu. U predizbornoj kampanji najavila je uvođenje osnovnog dohotka i sniženje praga za odlazak u penziju, što je vlada nameravala da sprovede tako što bi se država dodatno zadužila. Ali kada je Evropska komisija zapretila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u decembru 2018. popustili, doduše nakon višemesečnog natezanja. Poljska se pokazala kao manje popustljiva od Italije, jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sistematski provodi - uprkos svim kritikama", navedeno je u tekstu Dojče velea.

DŽon Bosnić upozorio Albance kako će proći ako probaju da stvore Veliku Albaniju, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Dojče vele/Vesti-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mati Atanasija o pravoslavnoj porodici.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA