Najnovije

Zašto bi Amerika trebalo da se plaši novog ruskog hipersoničnog oružja?

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina 1. marta 2018. godine postao je nacitiraniji, još od njegovog govora u Minhenu iz 2007. godine. “Slušajte nas sada”, upozorio je NATO nakon što je otkrio hipersonično, nuklearno oružje, Kinžal raketni sistem, Sarmat ICBM i Avangard raketu.

Ilustracija (Foto: RIA)

Govor iz marta jednako je kritikovan: Kremlj blefira, najavljuje kapacitete koje nema, kako bi naterao NATO da pregovara o uslovima koji bi išli u korist Rusiji. Ali naknadni razvoj je potvrdio sasvim drugačiju istinu: ovo oružje je, zapravo, i te kako stvarno i predstavlja različite nivoe strateške pretnje.

Poslednja potvrda o razvojnom progresu ruskog hipersoničnog oružja desila se, kada je predsednik Putin objavio da je Avangard sistem konačno uspešno testiran: “Prema mojim instrukcijama, industrijska preduzeća i Ministartsvo odbrane pripremili su se i izveli poslednji test ovog sistema… test koji je bio u potpunosti uspešan; svi tehnički parametri su potvrđeni”, objavio je iz svog kabineta.

Putin je dodao da je Avangard na ivici razvojne spremnosti: “Početkom sledeće godine, u 2019., novi interkontinentalni strateški sistem Avangard ući će u upotrebu ruske vojske i razviće se prvi puk u Strateškim raketnim trupama.

Avangard, takođe poznat i kao “Objekt 4202”, je prvi hipersonični, ojačani klizeći raketni sistem koji bi trebao da kombinuje balistički projektil visokog performansa sa automatskom klizećom raketom kako bi se dobro poboljšalo manevrisanje i kako bi se održala visoka brzina. Pva tehnologija omogućila je raketama Avangard da se kreću brzinom od skoro 24.700 kilometara na sat- brzina koja je postignuta zahvaljujući “novom kompozitnom materijalu” , koji može da izdrži toplotu od 1.600 do 2.000 stepeni Celzijusa.

Dizajn koji je preveden u raketu nije samo komplikovanije, već ga je nemoguće prestresti, navodi Putin: “Avangard je nemoguće prestresti od strane niti jednog postojećeg odbrambenog sistema.” Ruski predsednik dodao je da ovo, zbog ekstremne agilnosti, omogućava “lateralne” i “vertikalne” manevre na “nekoliko hiljada kilometara”.

Kako se navodi, vojni eskperti SAD nude sumornu procenu američke sposobnosti da se ovakva raketa prestretne: “Nemamo odbranu koja bi mogla da onemogući razvoj ovakvog oružja protiv nas”, rekao je general američkih vazdušnih snaga DŽon E. Hajten, komadant SAD strateške komande. Važno je naglasiti da, za oružje s potencijalnim razarajućim kapacitetom kakav je Avangard sistem, čak i relativna optimistična stopa prestretanja od, recimo 50%, i dalje predstavlja neprihvatljiv rizik.

Za 2019., plan razvoja pokazuje da je Rusija ispred Kine i SAD, u hipersoničnoj, nuklearnoj, oružanoj snazi. Kineski hipersonični glajder analogan Avangardu,DF-ZFm, i dalje se testira i deluje da će biti gotov tokom 2020. Manje je poznat američki konkretan plan produkcije, a neki stručnjaci sugerišu da je SAD istraživanje pokrenuto različitim objektima u sferi nenuklearnog hipersoničnog klizećeg sistema.

Rusija se fokusira na napredno, nuklearno sposobno hipersonično oružje, sa navodnim sposobnostima prvog udara, kakav je Avangard, koji reflektuje konkretno mišljenje: istraživanje, razvijanje i proizvodnja nekoliko nuklearnih bojevih glava koje je nemoguće prestresti, a koji bi bile efektivnije po pitanju troškova na dugoročnom planu, umesto pokušaja da se podudare s NATO kombinovanom proizvodnjom konvencionalnog strateškog oružja.

Amerika dala uslov za povlačenje iz Sirije, ali jedan čovek im je postavio rampu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA