Najnovije

JANKOVIĆ: Bliži se trenutak istine za Vučića - trenutak priznanja Kosova! (VIDEO)

Vladeta Janković, književnik i političar, smatra da na Kosovu ne postoji neizvesnost ili neka drama, jer se ta lopta, kako kaže, kotrlja i stići će na svoje odredište - a to je trenutak de fakto priznanja Kosova. Navodi da je to ono što se bliži i da će to biti "trenutak istine" za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vladeta Janković (Foto: Jutjub)

Izbori na Kosovu održavaju se u nedelju, a Srbi su ponovo podeljeni. Predsednik poručuje da će Srbi glasati za Srpsku listu, a one druge naziva "poslušnim Srbima".

Komentarišući to, kaže da ako ima poslušnih Srba, da su to oni koji slušaju njega (Vučića).

"Ne vidim da u čitavoj toj situaciji na Kosovu postoji neka neizvesnost ili drama. Ta se "lopta" kotrlja, i ona će stići na svoje odredište, a to je onaj trenutak istine za Aleksandra Vučića, pa i za ceo sistem koji je uspostavio, a to je trenutak de fakto priznanja Kosova i to je ono što se bliži. Jedni izbori odu, drugu dođu, da li će takse biti ukinute ili neće, to je sve pitanje vremena", navodi Janković.

Vučić je taj koji to odugovlači, kaže, koji smatra da će pre ili posle pristati. "A kad bude pristao, dolazi trenutak istine za njega - ubeđen sam da u Srbiji postoji zaista autentičan otpor ideji prepuštanja Kosova, a pravno-obavezujući sporazum je to - Kosovo postaje član UN i vi ste ga se odrekli zauvek... Videli ste šta su odbojkaši pevali posle pobede na EP (u Parizu), to se ne diktira, to se ne naručuje, to je iz utrobe, tako narod diše... I zato će Vučić morati da se suoči sa krajnje velikim iskušenjem kad taj trenutak dođe", istakao je Janković.

Nakon izjave kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, da je Srbija tokom pregovora tražila 950 kilometara kvadratnih teritorije Kosova - u Beogradu muk.

Janković je mišljenja da je sasvim moguće da je to i bilo traženo. To je to što Vučić priprema javnost vrlo dugo, kad govori dobićemo malo, dobićemo nešto, a bolje nešto nego ništa, a suština je da se ne sme apsolutno dati nikad ništa, naveo je gost N1. "Jer zamrznuiti konflikt, kako god ga vi zvali, sve je bolje od odricanja. Jer jedanput kad se odreknete, to je gotovo. To više ne može da se vrati nikada, jer ste priznali da to više nije vaša zemlja. To je ono što nijedan pojedinac ili režim ne sme sebi da dozvoli", naglasio je.

Kaže da je to pogađanje oko nekoliko kvadratnih kilometara ili menjanja teritorije - samo mućenje bistre vode.

Upitan da li je moguća neka konferencija, kao što je bio Dejton, za reševanje kosovskog pitanja, Janković kaže da u nekoj krajnjoj liniji može da se desi neka takva konferencija koja bi prelomila stvari, što bi, kako ocenjuje, za Vučića bilo lakše. Podseća da se kao rok pominje kraj 2020. godine i navodi da će, prema njegovom mišljenju, to potrajati nešto duže. "I sasvim je sigurno da se ne može izbeći".

"O rektorki će biti rečeno sve najgore, moraće da ponese taj krst"

Približava se rok do kad Univerzitet treba da se izjasni o doktoratu Siniše Malog, što je protekle nedelje zatalasalo odnose između akademske zajednice i predstavnika vlasti.

Govoreći o blokadi Rektorata, podseća da je toga bilo i ranije. "Ja pamtim i 1968, pa 1991, 1992. u vreme DEPOSA, 1996, 1997, pa na kraju 2000. Studenti su bili uvek na strani dobra, ali nisu svi rektori bili solidarni sa studentima", rekao je, navodeći primer Jagoša Purića.

Kaže da po broju studenata koji su sada blokirali Rektorat tu još nema kritične mase, ali podvlači da se ona na univerzitetu lako stvara. Uvek je to počinjalo iz jednog jezgra, dodaje.

Ono što oni traže je da se pokaže da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili nije, a onda dođu predsednik i Brnabićka da vam kažu da studenti traže da menjaju ministra, navodi Janković.

Smatra da je očekivana reakcija premijerke i predsednika na rektorku nakon dogovora sa studentima. "O njoj će sada biti rečeno sve najgore, i prosto ta žena moraće da ponese taj krst. Ali ona čini to časno dosad, i ne vidim razloga da neće tako nastaviti. To su pravi rektori, pravi profesori, koji se solidarišu uz studente. Neće da se meša u politiku, zašto se ta stvar stalno politizuje? Ne politizuju je studenti, politizuje je režim... Studenti traže da se akademska pitanja raščiste u akademskoj sredini".

Nije siguran kad je u pitanju to "raščišćavanje" odnosno u to da će ljudi koji sede u Etičkom odboru ovog puta stisnuti petlju i ispraviti se. Kaže da je vek proveo na univerzitetu, da je nekada univerzitet imao sud časti i da su neki bili odstranjeni zbog plagijata. Danas se, kako kaže, velika većina profesora ponaša konformistički i ćuti kad ne bi smeli da ćute, kad bi morali da govore.

Kao bivši ambasador, smatra da se posle Bregzita neće ništa u osnovi promeniti u odnosima Srbije i Velike Britanije.

Naši ekonomski odnosi su relativno ograničeni, a politički - da, oni vrše pritisak na nas, ali nastaviće da vrše pritisak još više, jer će biti bliže SAD, naveo je.

Janković je govorio i o "Imeniku klasične starine", novom izdanju knjige od pre 20 godina, a koja je, kako navodi, priručnik koji ne govori samo ko je ko u antici od mitoloških ličnosti, već i od istorijskih.

Pročitajte OVDE  kakav to opasan manevar Šiptara najavljuje Lazanski.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA