Najnovije

MOĆNI ADUT NABAVLJEN IZ SRBIJE: Kiprani prikazali samohodnu haubicu B-52 Nora! (FOTO)

Na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti Kipra, po prvi put je široj javnosti prikazana samohodna haubica B-52 Nora. Sa efektivnim dometom i do 56km, kiparska vojska će značajno unaprediti svoje vatrene mogućnosti.

Samohodna haubica B-52 Nora (Foto: vs. rs)

Ovaj događaj je na svom Tviter nalogu objavio kiparski ministar odbrane Savas Angelides. Na fotografijama se vidi i srpska samohodna haubica B-52 Nora.

Reč je o izuzetno moćnom oruđu koje će unaprediti ukupne borbene potencijale kiparske vojske. Ovo se posebno odnosi na artiljerijsku podršku kopnenim borbenim sastava (omj), ali i uništavanje neprijateljskih ciljeva na velikim daljinama.

Nora B-52 (skr. od Novo oružje artiljeije) je samohodna haubica. Nastala je usled potrebe za novom, brzom i pokretnom samohodnom haubicom koja će zameniti staru.

Konstruisana je na osnovu topa-haubice 152 mm M84 NORA-A sa novim kalibrom 155 mm,montiranog na kamion KamAZ-63501 ili FAP-2632 sa pogonom 8×8. Umesto ovoga, moguća je i ugradnja topa D-20. Jednu bateriju “Nora” čini šest samohodnih haubica, jedno do dva vozila za prevoz i pretovar municije (logističko vozilo), tipa KamAZ-43118 sa pogonom 6×6 i jedno vozilo specijalizovano za izviđanje.

Samohodna haubica B-52 Nora (Foto: vs. rs)

Poseduje kompletnu oklopnu zaštitu za posadu, oruđe i borbeni komplet municije protiv pešadijskog naoružanja i šrapnela. Povećana je i otpornost platforme na nagazne mine. Veoma bitne činjenice su povećanje stepena zaštite rezervoara za gorivo i skladišta za municiju – dve kritične tačke svakog oklopnog vozila, uključujući tu i tenkove.

Efektivni domet sa standardnim projektilom je oko 30km, a aktivno-reaktivnim 42km. Sa specijalnim tipovima granata sa reaktivnim elementima, Nora može da ostvari udar po ciljevima na daljinima 56+km. U toku je razvoj artiljerijske municije HE V-LAP. NJenim uvođenjem efektivni domet će biti uvećan na čak 67km.

Pored kiparske armije koja je nabavila četiri baterije samohodnih haubica B-52 Nora, u svom naoružanju je imaju vojske Mjanmara, Kenije, Bangladeša i naravno Srbije.

Samohodna haubica B-52 Nora (Foto: vs. rs)

Koja raketa je najmoćnija na svetu po mišljenju mnogih stručnjaka, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA