Najnovije

STEFANOVIĆ OTVORENO : U teškoj smo borbi da Priština ne uđe u Interpol

Predstavnici Srbije sprovode niz aktivnosti na sprečaanju članstva tzv. Kosova u Interpol, izjavio je večeras potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, uz ocenu da je sve neizvesno do dana glasanja u Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije.

Nebojša Stefanović (Foto: Jutjub)

Generalna skupština Interpola biće održana u Čileu, od 15. do 18. oktobra, a Priština je nakon dva neuspeha ipak i ove godine podnela zahtev za članstvo. Stefanović je za RTS rekao da je cilj da se pokaže da je pozicija Srbije ispravna.

- Ne možete nešto što je potpuno čisto, a KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN, zloupotrebljavati u jednoj policijskoj organizaciji i dozvoliti da se oni bave politikom - rekao je Stefanović. Dodao je da predstavnici Srbije razgovaraju sa državama koje su ranije glasale za članstvo tzv. Kosova u Generalnoj skupštini Interpola.- Želimo da još jednom ukažemo na sve ono u šta čvrsto verujemo, a to su policijski, politički i pravni razlozi... - kaže Stefanović.

Podsetio je da su Interpol osnovale UN, a da je 2016. godine GS te međunarodne poilcijske organizacije u Pekingu usvojila rezoluciju u kojoj se jasno navodi da njihova članica može postati samo država koja je članica UN ili država posmatrač. - Kosovo to svakako nije, ni jedno ni drugo - rekao je Stefanović.

Ministar je opširno govoreći o svojim aktivnostima i svojih saradnika po tom pitanju, rekao i da je sve to rađeno uz pritisak velikih sila. Dodao je da je jedan deo srpskog tima već u Čileu, a da će im se on priključiti za nekoliko dana, te da već ima najavljene razgovore sa brojnim delegacijama zemalja članica Interpola i to će, kako je rekao, biti "poslednji napor" koji naša zemlja može da učini da spreči prijem Kosova u članstvo. - Znam da će biti teško i neizvesno do samog dana glasanja, ali verujemo da možemo da objasnimo da je pozicija Srbije izuzetno ispravna i čista - rekao je Stefanović.

Primetio je i da su prištinske institucije ovog puta imale drugačiju taktiku, da su manje govorili o tome u javnosti i činili sve da ostave utisak da nisu zainteresovani i da možda neće ni biti glasanja o njihovom članstvu. Stefanović, međutim, tvrdi da će glasanja biti, te da je to samo "taktika Prištine". Poručio je da će se Srbija truditi da, kao i prošlog puta, u saradnji sa drugim državama ne dozvoli da se ponovi pauza između što bi, kako je kazao, moglo pokvari ishod glasanja u korist naše zemlje.

Hrvatski desničari citirali Šešelja! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA