Najnovije

TRAMP REŠIO DA SATRE VENECUELU: Ovakav udarac će teško izdržati!

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu određenim obveznicama venecuealanskog javnog sektora kako bi izvršio pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura da obustavi svoju "tiraniju", saopštila je danas Bela kuća.

Neredi u Venecueli (Foto: Jutjub)

Trampovom uredbom zabranjuje se trgovina novim obveznicama i akcijama koje je izdala venecuelanska vlada i njena državna naftna kompanija PDVSA, prenosi Rojters.
Međutim, Bela kuća napominje da ova uredba dozvoljava da američko Ministarstvo finansija izdaje licence za druge trgovinske i humanitarne transakcije, uključujući finansiranje trgovine, izvoza i uvoza nafte i transakcija isključivo sa ogrankom PDVSA u SAD, pod nazivom "Kitgo".
U zvaničnom saopštenju navedeno je da Bela kuća uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.
"Nećemo mirno da gledamo propadanje Venecuele", navela je Bela kuća i dodala da se nove mere uvode kako bi se "diktaturi predsednika Nikolasa Madura ukinuo ključni izvor finansiranja".
Maduro je prema anketama postao veoma nepopularan i suočava se od 1. aprila s talasom protesta opozicije koja traži njegovu ostavku.
SAD su ponovile apel da se u Venecueli ponovo uspostavi demokratija, organizuju fer i slobodni izbori, oslobode politički zatvorenici i obustavi represija nad demonstrantima.
Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Saks zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsednika Madura.
Vašington i Karakas koji nemaju diplomatske odnose od 2010. godine i dalje imaju ekonomske i trgovinske veze, posebno u oblasti naftne industrije. Pogledajte OVDE ko je Putinov čovek za budućnost. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je propala Venecuela:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA