Najnovije

PUTIN ARAPIMA: Kad se kod drugih pojavi hipersonično oružje, Rusija će već imati nešto savremenije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će do trenutka kada se kod vodećih armija sveta pojavi hipersonično oružje Rusija već imati nešto novije, jer naučnici rade na tome.

Putin i Šojgu (Foto: Ria)

Putin je u intervjuu arapskim medijima ukazao na to da Rusija ne može da ne bude zabrinuta zbog situacije u međunarodnoj strateškoj stabilnosti i bezbednosti.

„To su očigledne stvari. Sjedinjene Američke Države su 2002. godine izašle iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani, koji je, želim još jednom to da naglasim, bio kamen temeljac celog sistema strateške bezbednosti u svetu, jer je ograničavao mogućnosti stvaranja protivraketne odbrane obe države. Tramp nema veze s tim“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, smisao je bio u tome da nijedna zemlja nema iluzije da može da pobedi u nuklearnom ratu.

„Oni su izašli iz tog sporazuma, trudeći se da osiguraju sebi očigledne strateške prednosti, smatrajući da će imati raketni štit, a da ga Rusija neće imati. I da će na taj način postati veoma ranjiva, a da će SAD i njihova teritorija biti pokriveni sistemom protivraketne odbrane“, rekao je Putin i dodao da je još tada rekao američkim kolegama da Rusija još ne zna kako će raditi taj sistem, te da neće trošiti desetine milijardi na njega, ali da će održavati strateški balans.

„Mi smo proizveli i drugo oružje, koje za sada niko na svetu nema. To su raketni kompleksi koji ne lete po balističkoj nego po ravnoj trajektoriji, ali hipersoničnom brzinom. Hipersonično oružje za sada takođe niko nema. Ono će se, naravno, pojaviti kod vodećih armija sveta, ali i kod nas će se do tada takođe nešto pojaviti. Ja već znam šta, na čemu naši naučnici, konstruktori i inženjeri rade“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je to dovelo do određene trke u naoružanju.

„To je već činjenica i nažalost to je tako“, dodao je Putin.

On je, takođe, podsetio da su SAD nedavno istupile iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Takođe, prema mom mišljenju, to je pogrešan korak, moglo je to i drugačije da se uredi. Meni su, uzgred, razumljive brige SAD. S razumevanjem se prema tome odnosim. Druge zemlje razvijaju taj vid naoružanja, a Rusija i SAD su same sebe ograničili u tome. Ipak, raskidanje Sporazuma nije bilo potrebno. Moguće su bile i druge varijante razvoja situacije“, rekao je Putin.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu Vašingtona.

Trka u naoružanju ništa dobro neće doneti

Trka u naoružanju neće doneti ništa dobro svetu, ali Rusija se neće uvlačiti u enormne budžetske troškove, rekao je Putin, podsetivši da je Rusija tek na sedmom mestu u svetu po troškovima za odbranu.

„Ja vam, verovatno, neću otkriti tajnu, ali možda ću vas iznenaditi — Rusija je na sedmom mestu po troškovima za odbranu. Saudijska Arabija je treća, druge su SAD koje troše 716 milijardi i tražile su čak 750 milijardi za sledeću godinu, a prva je Kina koja je na nešto više od 777 milijardi. Ne znam koliko troši Saudijska Arabija, mislim da njen budžet za odbranu iznosi 59 milijardi. Zatim Velika Britanija, pa Francuska, pa Japan sa 48,1 milijardom, prema podacima koje imam. Tek onda ide Rusija sa 48 milijardi“, rekao je ruski predsednik.

Pročitajte OVDE  sve o Putinovom potezu veka u Siriji.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA