Najnovije

VAŠINGTON POST: Turska namerno grantirala trupe SAD u Siriji!

Turska vojska je namerno otvorila vatru na američke položaje na severoistoku Sirije, preneo je „Vašington post“, pozivajući se na izjave bivših i sadašnjih činovnika u Beloj kući.

Turci u Sriji (Foto: Jutjub)

Oficir američke vojske je rekao da je turska vojska znala da se na teritoriji na koju je otvorila vatru nalazi američki vojni kontingent.

Prema navodima lista, dejstva Ankare mogu se objasniti željom da se uspostavi kontrola nad mnogo većom teritorijom od one koju podrazumeva dogovor Turske i SAD, kao i da se potisne američka vojska iz sirijskog grada Kobanija.

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da je vatra bila otvorena na položaje kurdskih formacija i da je napad prekinut odmah pošto je stiglo saopštenje da se tu nalaze američki vojnici.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao „snažan udar“ ako Turska „ne bude igrala po pravilima“.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.

Pročitajte OVDE  kakav je to rat u NATO paktu zbog Sirije.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA