Najnovije

ASAD POSLAO VOJSKU DA ZAŠTITI KURDE OD TURSKE OFANZIVE: Sirijske snage već ušle u grad u blizini granice sa Turskom

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se suprotstavile turskoj agresiji.

Asad sa vojskom (Foto: SANA)

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga.

Sirijska vojska se lakše kreće jer su Kurdi, koje su SAD ostavile na milost i nemilost turskoj vojsci, odlučili da se zajedno s vladom u Damasku bore protiv turske ofanzive na severu Sirije. U toj velikoj promeni saveznika kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice.

Ova odluka je doneta pošto su američki zvaničnici rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva". Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp naredio svojim trupama da se povuku, što je potpuna izdaja njihovih vernih kurdskih saveznika.

Sirijska vlada rasporediće vojusku duž granice sa Turskom kako bi pomogla Kurdima da se izbore sa turskom vojskom. 

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije, koja je glavni saveznik legitomno izabrane sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na severu Sirije - odmah pošto su SAD povukle svoju vojsku.

"Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda. Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta. Takođe kažu da ih ignoriše većina arapskog sveta kao i UN.

"Želimo da nađemo rešenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da verujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman", rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na severu Sirije.

"Proliva se krv, a ne voda", napisao je on na Fejsbuku.

Grenel Holbrukovom "buldožer diplomatijom" rešava kosovski čvor. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA