Najnovije

RUSI VLADAJU OBALAMA SIRIJE: Ruska ratna mornarica krenula u finalne manevre! Evo šta se sprema!

Raketna fregata ruske ratne mornarice Admiral Makarov održala je artiljerijsku vežbu u Istočnom Mediteranu, izjavio je u ponedeljak kapetan broda, kapetan 2. ranga, Anton Kuprin.

Ruska mornarica (Foto: ria.ru)

Mornari su ispalili 100 mm artiljerijski pištolj, ispaljivši 80 granata na cilj za manje od jednog minuta, rekao je komandant broda.

„Sva brodska naoružanja testirana su u borbi u prethodne dve godine. Konkretno, posada je ispalila Kalibris (krstareće rakete) i protivavionske raketne sisteme. Brodovi ove vrste mnogobrojno su obavljali misije na Mediteranu i danas je ovo, možda, najsavremenije oružje Rusije “, rekao je kapetan.

Frigata Admiral Makarov pozvala je logističku bazu Tartusa ruske mornarice u Siriji. Dok je bila na putu ka određenoj tački, fregata je dostavljala glavnu ikonu ruske mornarice, sliku svetog apostola Andreja Prvozvanog, na grčko ostrvo Krf, na kojem su se održavale proslave Ruske nedelje.

Admiral Makarov je treća fregata Projekta 11356 u plavoj vodi nazvana po zapovedniku carske ruske mornarice, okeanografu i viceadmiralu Stepanu Makarovu. Posljednja fregata dostavljena je mornarici, a mornarička zastava bila je podignuta na ratnom brodu 27. decembra 2017. Fregata je prvi put stigla u Sevastopolj početkom oktobra 2018. godine nakon obavljanja misija u Sredozemnom moru.

Frigate projekta 11356 imaju zapreminu od 4 000 tona, dužinu od 124,8 metara, brzinu od 30 čvorova i izdržljivost mora od 30 dana. Naoružane su krstarećim raketama Kalibr-NK, raketnim sistemima zemlja-zrak, Shtil-1, artiljerijskim puškama A-190 100 mm, artiljerijom protivvazdušne odbrane, raketnim bacačima i torpedima, a mogu da nose i Kamov Ka-27 na palubi (ili Ka-31) helikopter.

Logistički centar ruske mornarice u Tartusu u Siriji otvoren je 1971. Godine 2017, Rusija i Sirija potpisale su sporazum o bazi Tartus na period od 49 godina sa opcijom njegovog produženja. Prema dokumentu, baza Tartus može primiti do 11 ratnih brodova, uključujući i plovila sa nuklearnim pogonom.

28. jula 2019. godine, koji se proslavio kao Dan ratne mornarice Rusije, u bazi Tartus održana je mornarička parada u kojoj su učestvovali Admiral fregate Grigorovič, stražarski brod Pitlivi, mali raketni brodovi Veliki Ustiug i Uglic, konvencionalna podmornica Stari Oskol i druga plovila.

Najmoćnije mašine na svetu proizvode Rusi i to sada daju Kini! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA