Najnovije

GENERAL HAFTAR TRAŽI ORUŽJE OD RUSIJE I PORUČUJE: Mogu da osvojim Tripoli za dva dana, ali...

Libijska nacionalna armija mogla bi da osvoji Tripoli za jedan do dva dana ukoliko bi iskoristila teško naoružanje, ali u tom slučaju došlo bi do brojnih žrtava među civilima, izjavio je komandant te vojske, maršal Halifa Haftar.

Halifa Haftar (Foto: Jutjub)

“Nama je bezbednost građana i grada najvažnija stvar, stoga cilj naše operacije nije uništenje prestonice, već oslobođenje od terorista i normalizacija života građana“, rekao je Haftar.

Kako je on pojasnio, Libijska nacionalna armija nastoji da oslobodi građane Tripolija od kriminalnih bandi, a ne da jednostavno umaršira u grad po svaku cenu.

“Mi smo regularna vojska, naš nacionalni dug je da zaštitimo građane i da osiguramo njihovu bezbednost. To što radimo je odbrana Tripolija, a ne napad na njega. Mi nikada nismo želeli da povredimo naše građane”, dodao je maršal.

Haftar je, takođe, pozvao na ukidanje embarga za kupovinu oružja i izrazio nadu da će Rusija doprineti tom procesu.

“Nama je oružje potrebno kako bismo se borili protiv terorizma i kako bismo odbranili naše granice, stavili tačku na ilegalnu migraciju i na šverc. Zbog toga je potrebno ukinuti embargo na oružje u što kraćem roku”, naglasio je Haftar.

On je upozorio i na to da će se u protivnom konflikt u Libiji odužiti i da će posledice biti nesagledive.

“Rusija u tom smislu može da odigra ključnu ulogu, ali da bi se usvojila odgovarajuća rezolucija potrebna je većina u Savetu bezbednosti UN, ali i da niko ne upotrebi pravo veta. Znamo da je to komplikovano pitanje i da je za to potreban konsenzus međunarodne zajednice“, naveo je Haftar.

Upitan hoće li se nakon završetka borbenih dejstava kandidovati na predsedničkim izborima u Libiji, Haftar je rekao da predstoji mnogo posla do izbora koji uključuje i osiguranje bezbednosti i strogo poštovanje ustava.

“Što se tiče moje kandidature, sada ne razmišljam o tome. Prvo je potrebno da rešimo situaciju u zemlji, da osiguramo bezbednost, razvoj ekonomije, da rešimo socijalna pitanja“, zaključio je on.

Pročitajte OVDE kako su se sreli sirijski i američki vojnici.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA