Najnovije

RUSKI POLITIKOLOG TVRDI: Spremna invazija, u naredna dva dana Ukrajina će napasti ruske snage u Pridnjestrovlju (MAPA)

Među udarnim svetskim vestima danas je da je ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe. Ruski politikolog Sergej Markov objasnio je pozadinu ove odluke.

"Navodno, Zelenski priprema ”poklon” Putinu na godišnjicu početka SVO – zauzimanje Pridnjestrovlja od strane Oružanih snaga Ukrajine 23. februara, na Dan zaštitnika otadžbine. I ulazak neofašističkih odreda i masovne represije protiv pristalica Rusije. Oni nemaju gde da pobegnu, jer su faktički opkoljeni. Navodno, sve je to već dogovoreno sa Sjedinjenim Državama i Moldavijom. I sve je odobreno juče na sastanku u Varšavi uz učešće Bajdena i Maje Sandu. A ovo je i Bajdenov ”poklon” Putinu - zauzimanje Pridnjestrovlja.", kaže Markov, a prenosi ruski telegram kanal InfoDefense.

Isti izvor navodi da postoje informacije da Oružane snage Ukrajine pripremaju proboj sa dve strane, od Stanislavke i Timkova do Pridnjestrovlja (Pridnestrovska Moldavijanska Republika). 

“Najpre će, naravno, inscenirati napad ruskih oružanih snaga sa strane PMR-a kao razlog za reakciju. 

Zbog toga je danas u 20.00 Kotovski garnizon (prim.prev.: garnizon armije RF, koji se nalazi u PMR) počeo premeštanje prema granicama PMR. Planira se organizacija ”proboja” u reonu mesta Timkovo i Stanislavka. 

U reonu Krasnooknjanska (blizu granice sa PMR) graničare premeštaju u dubinu Ukrajine (oko 2km), podalje od granice. 
Takođe na Slobodki stoje vozovi koji su neki prazni, a neki sa opremom. 

Pretpostavlja se da je plan, da se ukrajinci železnicom probiju do Kolbasne, gde se nalazi ogromno skladište municije Zapadnih trupa bivšeg SSSR-a.

Kirovogradski autoput (zvani Poltavka) nekoliko kilometara od kontrolnog punkta "Platonovo" – tu se gomila oprema. Na kontrolnim punktovima i jedinicama oružanih snaga Ukrajine ima mnogo Hamera”, navodi isti izvor.

U Pridnjestrovlju se nalaze ruske mirovne snage koje čuvaju zonu razgraničenja između vojske Moldavije i pobunjenika.

Zarobljeni ukrajinski vojnik: Britanski vojnici su sa nama na prvim linijama fronta

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA