Najnovije

BOŠKO OBRADOVIĆ OTVORENO PROTIV EVROINTEGRACIJA: Nije tačno da je Savez za Srbiju za EU!

Da li je Savez za Srbiju proevropski ili ne? Šta znači kada jedan od četvorice lidera Saveza jasno i glasno kaže da "nije tačno" da se SzS bori za učlanjenje u EU? 

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Ova pitanja otvorena su nakon što je bivši lider, a sadašnji član DS-a Dragan Šutanovac juče kazao da je na sednici GO izravno rečeno da je SzS proevropske orijentacije, na šta mu je lider Dveri Boško Obradović odgovorio: "To nije tačno".

- Doneli smo odluku da nastavljamo borbu za demokratske izbore, bez obzira što smo u bojkotu za sledeće. Nije odluka bila da nećemo da razgovaramo sa predstavnicima EU, da nećemo sa Mekalisterom, mislim da smo napravili grešku i kada smo odbili da budemo u parlamentu kad je on dolazio. Jer to je izvorna politika DS. Razumem Dveri, i oni će sigurno imati problem kada se Medvedev bude obraćao u Skupštini, siguran sam da će imati problem da objasne svom članstvu i svojim biračima zašto ne slušaju Medvedeva, a ja imam problem kada ne razgovaramo sa predstavnicima EU. Mislim da je eksplicitna stvar i rečeno je kod nas na Glavnom odboru da je Savez za Srbiju proevropski savez koji se bori za učlanjenje Srbije u EU - kazao je Šutanovac gostujući na N1.

Obradović je na to momentalno uzvratio: "To nije tačno", što je prvi put da neko iz SzS odlučno negira stremljenje ka Evropskoj uniji.

Demokratska stranka i Dveri deo su Saveza za Srbiju, iako različitih političkih stavova, ali ujedinjeni u težnji da jednog dana dođu na vlast. Da različiti politički stavovi o važnim temama mogu da budu kamen spoticanja ukazivali su kako pojedini opozicioni političari, tako i poznavaoci političkih prilika, a što se i juče pokazalo. Izgleda da su i unutar SzS bili i sami svesni toga, ali i da su na vešt način pronašli izlaz kada su usvajali svoj program od 30 tačaka. Naime, u njemu se nigde eksplicitno ne spominje rad na ulasku Srbije u Evropsku uniju, ali se dva puta (u tački 1 i u tački 10) spominje uređenje države, donošenje zakona o radu "u skladu sa evropskim standardima".

Obradović juče nije za "Blic" želeo da pojasni svoje "to nije tačno", a ni lider DS Zoran Lutovac nije želeo da daje izjave tim povodom.

Na pitanje da li je SzS za ulazak Srbije u EU ili ne, potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je za "Blic" da "sve piše u 30 tačaka".

- To je glavni zadatak sad - kazao je on.

Ipak, poslanica DS Aleksandra Jerkov se jasno usprotivila Obradoviću.

"Nismo dopustili ni Vučiću da nas klevetama, napadama i lažima ućutka i spreči da mislimo svojom glavom, nećemo ni Bošku Obradoviću. Ne zbog sebe, nego zbog svih, članova DS zbog onih koji su DS vodili i onih koji ih vode", napisala je ona na Tviteru.

Klačar: DS ne može da dođe do izražaja

Direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je DS unutar SZS u specifičnoj situaciji.

- DS je jedina stranka koja aktivno zagovara EU. Ostali su ili desnica ili centar, a DS ne može da dođe do izražaja jer su i Dveri i SSP i Narodna stranka homogeni. U DS postoji razlika u mišljenjima koja se javno iskazuje, ali se i poštuju odluke koje se donose na stranačkim organima. Čini se da će svi u SzS ili profitirati ako bude uspeha ili biti u problemu ako dođe do neuspeha jer funkcionišu po sistemu spojenih sudova - kaže Klačar.

Dodik prokomentarisao Vučićev stav o KiM! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA