Najnovije

RUS UŠAO U NAPUŠTENU AMERIČKU BAZU U SIRIJI I POČEO DA SNIMA: Hajde da vidimo kako su Amerikanci živeli (VIDEO)

Čovek koji govori ruski jezik objavio je juče snimak napuštene američke baze na severu Sirije, istog dana kad je Rusija objavila da su njene snage ušle u region, piše “NBC njuz”.

Na snimku se čuje kako čovek kaže: “Hajde da vidimo kako su Amerikanci živeli”. Video je postavljen na društvene medije iz prazne baze kod Manbidža u pokrajini Alepo, oko 25 kilometara od turske granice.

Pukovnik američke vojske Majls Kagins, glavni portparol američke kampanje u Siriji, potvrdio je da je Manbidž evakuisan u okviru “namernog povlačenja sa severoistoka Sirije”, nakon što je predsednik Donald Tramp naredio okončanje američkog prisustva u tom području. Tramp je prošle nedelje rekao da će se Sjedinjene Države povući sa kurdskih teritorija na severu Sirije i da se neće mešati u tursku invaziju, koja smatra kurdsku miliciju neprijateljskom i povezuje je sa antivladinim pobunjenicima u Turskoj.

Američko povlačenje, koje je očistilo put turskoj invaziji, naširoko je osuđeno u SAD i šire zbog napuštanja kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, glavnog saveznika u regionu u borbi protiv Islamske države. Kurdske snage su se borile za sekularnu vladu u Siriji, ali nakon turske invazije nisu imale izbora nego da potraže pomoć od sirijskog predsednika Bašara al Asada, kojeg podržava Rusija.

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su ruske snage ušle u osetljiva područja u Siriji i da patroliraju duž turske granice da spreče sukobe između turskih i sirijskih snaga.

Vašington planira povlačenje svih 50 nuklearnih avio-bombi iz Turske. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic/ Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA