Najnovije

TREĆI SVETSKI RAT POČINJE 2021. U CRNOJ GORI! Ovo su šokantne tvrdnje američkih i evropskih stručnjaka!

Povod za sukob biće odluka Donalda Trampa da SAD napuste NATO pakt i pokušaj Rusije da preuzme kontrolu na Balkanu, tvrde geopolitički stratezi.

Crna Gora (Foto: Vlada Crne Gore)

Ovi veliki globalni sukob, koji može da preraste i u treći svetski rat, počeće 2021. godine u Crnoj Gori, prognoziraju američki i evropski stručnjaci.

Neposredan povod za ovaj sukob biće odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napusti NATO pakt i pokušaj Rusije da preuzme kontrolu nad Balkanom. Stratezi iz Vašingtona ističu da bi se američka vojska u tom slučaju povukla iz Evrope, ostavljajući svoje snage samo u većim bazama, posle čega bi članice EU trebalo da naprave 'evropsku vojsku'.

Kidnapovanje premijera

U analizi 'Evropska bezbednost u krizi', koju su radili ekspertska grupa 'Korber polisi gejms' i Međunarodni institut za strategijske studije, navodi se da bi tenzije mogle da počnu nekoliko meseci posle Trampovog reizbora.

"Nakon odluke SAD da napuste NATO pakt usledili bi sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO, a koje bi započeli akcijom proruskih snaga, nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera. Naoružana grupa, potpomognuta proruskim opozicionim partijama, okupiraće parlament, tražiti napuštanje NATO i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi. Premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva EU i NATO da intervenišu. Desetine oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da podrže proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi...", prognozira se u analizi koju je preneo 'Sputnjik'.

Stručnjaci, nadalje, ukazuju na to da bi Tramp svoju odluku pravdao izjavom da je NATO zastareo.

"Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima. Ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio bi to kako bi uspostavio sistem 'jednake i nedeljive sigurnosti na kontinentu' i predložio bi novi evropski sigurnosni ugovor. Američke snage bi nakon novembra 2021. u Evropi bile prisutne samo u važnim vojnim bazama, kao što je 'Ramštajn' u Nemačkoj. Evropske članice NATO nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja nove evropske sigurnosti i odbrane", piše u studiji na kojoj su radili eksperti iz SAD, Francuske, Nemačke, Poljske i Velike Britanije.

Loš scenario

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS LJuban Karan kaže da američki stratezi uviđaju da je bila velika greška što NATO nisu ukinuli odmah nakon raspada Varšavskog pakta kako su obećali.

- Agresivnim nastupom naterali su Rusiju da se bolje naoruža. U trku se uključila i Kina jer se i ona osetila ugroženom. Na pomolu su vojna povezivanja, posebno Rusije i Kine prema NATO. Ovaj scenario predstavlja dezinformaciju koja treba da uplaši članice EU kako bi povećale novac koji uplaćuju za NATO. Scenario je loš jer aludira na Crnu Goru, koja nema strateški značaj da bi inicirala sukob sila - zaključuje Karan.

Turci spremaju sankcije Americi! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA