Najnovije

NOVE PROGNOZE PRIŠTINSKIH MEDIJA: Nova vlada u Prištini bez Srpske liste je nemoguća!

Nova prištinska vlada ne može da bude formirana bez Srpske liste i Aljbin Kurti će morati tu stranku da uvrsti u svoj kabinet, piše prištinski Zeri.

Prištinska skupština (Foto: Jutjub)

Kurti je, naime, ranije rekao da predstavnici Srpske liste neće biti deo njegove vlade, a u međuvremenu je već razgovarao sa Nenadom Rašićem iz srpske koalicije Sloboda.

Ukoliko bi hteo da u vladu uvede Srbe iz neke druge stranke, prema kosovskom ustavu, piše Zeri, Kurti će morati da dobije odobrenje stranke koja predstavlja ovu zajednicu u parlamentu, a to je, napominju, u ovom slučaju Srpska lista.

Ukoliko bi odlučio da u vladu ipak uvede nekog Srbina van Srpske liste, to znači da bi za to obavezno morao da dobije saglasnost Srpske liste, koja je na izborima osvojila svih deset poslaničkih mesta.

- Čak i eksperti za politicka pitanja kažu da je izbegavanje Srpske liste u vladi nemoguće i da će Kurti biti obavezan da Srpsku listu uvrsti u novu vladu - precizira Zeri.

List podseća da se u tački 3, član 96. kosovskog ustava jasno precizira raspodela ministarstava manjinskim zajednicama.

- U slučaju da vlada ima 12 ministarstava biće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu. Ako u vladi bude više od 12 ministara, u tom slučaju ona će imati trećeg ministra, koji će predstavljati jednu od nevećinskih zajednica na Kosovu - piše u ustavu, preneo je Zeri.

Ovo je američki stav po pitanju podele ili razgraničenja! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA