Najnovije

KINA NA STRANI PRAVA I PRAVDE: Čvrsto stoji na strani Venecuele! Evo šta su poručili Vašingtonu!

Kina poziva SAD da prestanu da se mešaju u poslove drugih zemalja pod izgovorom da štite ljudska prava, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Gen Šuan, komentarišući kritiku SAD zbog izbora Venecuele u članstvo Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Si Đinping (Foto: ria.ru)

Venecuela je 17. oktobra tokom glasanja Generalne skupštine UN uvrštena među 14 zemalja koje će od 2020. do 2022. godine biti u Savetu UN za ljudska prava.

Komentarišući tu odluku, američki državni sekretar Majk Pompeo je na Tviteru napisao da su „Kina i Rusija glasale za to da se Nikolas Maduro primi u Savet za ljudska prava UN“ i ocenio to kao farsu. On je dodao da Maduro ciljano guši ljudska prava svakog Venecuelanca.

„Primedbe SAD nemaju nikakvog smisla. Izbor Venecuele u Savet UN za ljudska prava je rezultat glasanja Generalne skupštine UN, on odražava volju međunarodne zajednice, to je zakonito i u skladu s pravom, a ako neko sumnja u te rezultate, mislim da sumnja u autoritet Generalne skupštine UN“, rekao je diplomata.

Gen Šuan je pozvao američku stranu da „prestane da politizuje pitanje zaštite ljudskih prava, da prestane da koristi ljudska prava kao izgovor za mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja“ i upozorio da će u protivnom to dodatno ugroziti imidž i autoritet SAD i da će naići na protivljenje međunarodne zajednice.

Ranije je tokom ove godine vrhovni komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet posetila Venecuelu, gde se sastala s predstavnicima vlasti i opozicije. Ona je u izveštaju nakon posete izjavila da su u toj zemlji narušena osnovna prava i slobode, ali je dodala da je Venecuela spremna za saradnju u sferi ljudskih prava. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je izjavio da je izveštaj „pun laži, manipulacija i netačnih podataka“.

Rusija i SAD da pregovaraju o nuklearnom oružju, jer u suprotnom preti rat! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA