Najnovije

ODRŽANI TREĆI „DRINSKI KNJIŽEVNI SUSRETI“: Učestvovala 44 pisca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore

U zvorničkom Domu omladine održani su treći “Drinski književni sureti 2019”, na kojima su učestvovala 44 pisca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Drinski književni susreti (Foto: Jutjub)

Na ovim susretima promovisan je i “Zbornik kratkih priča i pesama” u izdanju zvorničke izdavačke kuće “ASoglas izdavaštvo”.

Na konkurs, koji je objavljen u martu ove godine, prispjelo je 50 zbirki pesama i 12 zbirki priča, a za zbornik nešto više od 300 književnih radova.

Predsednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je novinarima da su „Drinski književni susreti“, na kojima učestvuje više od 40 pisaca na jednom mestu, veliki doprinos za kulturu ovog grada i regiju.

„Udruženje književnika Republike Srpske apsolutno će pomagati u svim mogućim vidovima ove književne i pesničke susrete, što je logična naša obaveza“, rekao je Bjelošević.

Naglasivši da za književnost i pisce ovog kraja književni susreti ove vrste znače veoma mnogo, Bjelošević je istakao da su susreti svake godine sve bolji i da dolaze značajniji pisci.

Bjelošević, kome je uručena Povelja za doprinos razvoja kulture Republiek Srpske,  zahvalio se organizatoru ovih susreta „ASglasu“ i svima drugima koji su ocenili da je njegovo doprinos razvoju kuture značajan.

Recenzent „Zbornika krakih priča i pesama“ Tode Nikoletić napisao je da „Drinski književni susreti“ u Zvorniku  predstavljaju jedinstven prostor gde poetska riječ osvaja kako ljubitelje poezije iz regiona, tako i iz dijaspore.

„'Drinski književni susreti' su pribežište svih sanjara koji ne pristaju na materijalsitički svet. Drina i Zvornik su raskrsnica na kojoj stvaraoci ontološki tragaju za bićem svoga bića. To je suština ove publikacije“, napisao je Nikoletić.

Predsednik Saveza književnika u otadžbini i rasejanju za Beograd i potpredsednik celog Saveza za Srbiju Čedna Radinović Lukić rekla je da su susreti veoma važni jer dolazi mnogo književnika iz raznih zemalja koji se sastaju u Zvorniku.

„Mislim da ovim susretima zaživljava širenje lepe reči, čija poezija plovi Drinom“, rekla je Radinović Lukić, koja je i član udruženja književnika Srbije i član Udruženja književnika Hrvatske.

Direktor “ASoglas izdavaštvo” i organizator ovih susreta Dejan Spasojević rekao je da su „Drinski književni susreti“ događaj koji je prepoznatljiv na mapi kulturnog dešavanja grada Zvornika i regije.

„Sama činjenica da na susretima imamo više od četrdeset književnika iz tri zemlje govori o ozbiljnosti ovog događaja i naravno pisane  reči koja podstiče književno stvaralaštvo“, rekao je Spasojević.

On je istakao da je od 50 prispelih rukopisa za najbolju neobjavljenu zbirku pesama proglašen  rad Dragana Markovića iz Loznice, dok je druga nagrada pripala Milici Milenković iz Svrljiga i treća Miladinu Beriću iz Banjaluke.

„Prvu nagradu za kratku priču dobio je Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca“, rekao je Spasojević. 

O novom izdanju srpskog romana “Prodata” čitajte OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA