Najnovije

SPC TVRDI DA JE AMBIS BLIZU: Grčko priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve korak ka raskolu Pravoslavlja

Srpska pravoslavna crkva ocenila je da je atinski arhiepiskop Jeronim juče praktično priznao Pravoslavnu crkvu Ukrajine i tom na liturgiji koju je služio u Solunu.

Hram Svetog Save u Beogradu (Foto: Jutjub)

Atinski arhiepiskop je juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu, a "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko" pominjan je kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava, objašnjava SPC.

Ovaj postupak je, upozorava Srpska pravoslavna crkva, poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju.

"I inače raskol nije izazvala Ruska pravoslavna crkva, nego isključivo Carigradska patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska pravoslavna crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, ‘legla na rudu‘ i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još", ukazuje SPC.

Još nije kasno, ističe se u saopštenju i napominje da arhiepiskop Jeronim ima još manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još većem i težem raskolu.

"Stav SPC, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu crkvu", piše u saopštenju.

Crkva Grčke je i ranije, na vanrednom zasedanju sinoda, priznala autokefalnost Crkve Ukrajine.

Pročitajte OVDE kako su isplivale mračne tajne Titovog režima.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA