Najnovije

UHVATILI GA ŽIVOG, PROBADALI GA BAJONETOM PA MU PUCALI U GLAVU I SVE SNIMILI TELEFONOM: Osam godina od brutalnog ubistva Gadafija!

Na današnji dan 20. oktobra 2011. pre tačno osam godina brutalno je ubijen bivši libijski vođa Moamer el Gadafi, punim imenom Muamer Muhamed Abu Minijar el Gadafi.

Muamer Muhamed Abu Minijar el Gadafi (Foto: Jutjub)

Gadafija je pomahnitala rulja zarobila i posle svirepog mučenja likvidirala u okolini rodnog grada Sirta.

Naime tog kobnog dana Gadafije je sa kolonom pik apova i tereneca krenuo iz Sirta prema unutrašnjosti zemlje ali su britanski i francuski obaveštajci koji su tragali za libijskim vođom uočili konvoj i u pomoć pozvali francuske lovce tipa "miraž 2000" koji su patrolirali nebom Libije u okviru NATO misije.

Tri miraža izvršili su napad na Gadafijevu kolonu koja je bila bukvalno zbrisana. Pobunjenička rulja koja je zauzela Sirt likvidirala je sve preživele i ranjene iz te kolone, a Gadafi je uhvaćen ranjen dok se skrivao u betonskoj cevi ispod puta.

Rulja koja ga je izvukla ranjenog ga je pretukla i brutalno silovala a zatim ubila.

Hjuman rajts voč u svom izveštaju na 50 stranica pod nazivom „Smrt diktatora: Krvava osveta u Sirtu“  koji je objavljen 2012 detaljno je opisano kako je 20. oktobra 2011. Gadafi preživljavao poslednje sate života. Izveštaj je zasnovan na svedočenju očevidaca i fotografijama koje su snimljene mobilnim telefonom u trenutku kada su pobunjenici uhvatili tadašnjeg diktatora i surovo ga tukli i maltretirali. Izveštaj je pokazao da je Gadafi umro od posledica probadanja bajonetom u zadnjicu i stravičnog zlostavljanja, zbog čega je teško iskrvario. Prema tom izveštaju, bivši diktator je verovatno već bio mrtav kada je jedan od pobunjenika ispalio metak u njegovo čelo.

Dokumentom je otkriveno i da je lekar koji je izvršio obdukciju tela Gadafija bio pod velikim pritiskom i da je morao da kaže da je bivši lider ubijen u pucnjavi sa pobunjenicima i tako prikrije prave uzroke njegove smrti. Takođe, hladnokrvno je smaknuto 66 vojnika koji su štitili Gadafija dok je bežao iz Sirta u konvoju od 50 automobila. Tada ih je bombardovao NATO i napali su ih pobunjenici, nakon čega je Gadafi uhvaćen, a 66 od ukupno 250 vojnika surovo je mučeno i ubijeno u hotelu „Mahari“, dok su ostali prevezeni u grad Misrati i tamo hladnokrvno smaknuti.

Interesantno je i da je tkom hvatanja Gadafija nestao i njegov zlatni pištolj kome se gubi svaki trag i za kojim se i danas traga.

Posle potvrde da je Gadafi ubijen i prikazan kako mrtav leži nekolicina sada već bivših lidera EU i savetnika mogla je da odahne i mirno zaspi. Priča o milionskim iznosima za izbore i finamsiranju dugova pala je u zaborav.

Libija je potonula u haos sa dve vlade koje se i dalje bore za prevlast i kontrolu bogatih naftonosnih polja.

Život posle Gadafija

Posle smrti Gadafija stanje u današnjoj Libiji se može opisati samo jednom rečju ” Haos”. Zemljom i dalje vlada bezakonje, nasilje, trgovina robljem, prebacivanje migranata u Evropu. U zemlji zakone donose dva parlamenta, dve vlade, gomila milicija koje se povremeno za prevlast bore međusobno, ali i sa vlastima u Tripoliju i Bengaziju. Zemljom caruje osam najvažnijih grupa koje kontrolišu vlast, a to su Regularna libijska armija koja pripada vladi u Torbuku, Libijska nacionalna armija osnovana 2014, paravojna sepcijalna jednica Al Saika, Revolucionarna birgada Al Sintanija, Brigada Misrata, Libijski odbrambeni štit, Ansar al Šarija- Libijski ogranak Al Kaide koji su 2012 brutalno ubili američkog ambasadora u Bengaziju, Mučenici 17. februara i Islamska država.

Pročitajte OVDE  čime su to Turci zgrozili svet.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA