Najnovije

DOJČE VELE: Potpuni poraz Trampa u Siriji, ostavio Kurde na cedilu!

Američki predsednik Donald Tramp doživeo je potpuni poraz u Siriji, jer nije ispunio nijedan od tri proklamovana cilja.

Donald Tramp (Foto: Sajt američkog predsednika)

Ciljevi su bili da pobedi Islamsku državu, da smanji uticaj Irana i da smeni Bašara al Asada sa vlasti.

Podsetivši da je najpre povukao američke trupe i omogućio tursku ofanzivu, pa pretio Erdoganu da ću uništiti tursku ekonomiju, da bi se par dana kasnije s njim dogovorio, sagovornici kažu da Tramp nema strategiju za Siriju, zbog čega su američki partneri zbunjeni, a jača uticaj Rusije i Irana.

Kako se navodi, Tramp se ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na severu Sirije, pa je tako prošle nedelje uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dečjom svađom.

"Ponekad morate da ih pustite da se malo biju, a onda ih razdvojite", rekao je Tramp pred svojim pristalicama u Teksasu.

Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima skoro 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće, a UNICEF veruje da je ugroženo snabdevanje vodom za 400.000 ljudi, a za Trampa je sve to "dečja svađa".

Komentarišući prekid vatre koji je dogovoren da bi se Kurdi povukli, Frensis Braun iz Fondacije Karnegi kaže da je to "navodno rešenje problema koji je Tramp sam izazvao i dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi.

U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake pre nego što je povukao američke trupe iz Sirije.

"Može se reći da nema ozbiljne strategije. Nadležni će morati da požure kako bi sačinili neku strategiju" , kaže šef vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i bivši savetnik državnih sekretara Majkl Sing.

Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena, jer je Tramp sa jedne strane ostavio Kurde na cedilu, a sa druge je Erdogana u pismu pozvao da se ne "pravi važan i da ne bude budala."

"Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner, a sada smo to i dokazali", kaže Frensis Braun.

U petak je u Vašington postu osvanuo članak vođe republikanskih senatora Miča Mekonela, koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao "teškom strateškom greškom" kojom se jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD, što su neobično oštre kritike na račun Trampa iz sopstvenih redova.

Pročitajte OVDE  zašto su ogorčene evropske članice NATO.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA