Najnovije

DETALJI TEŠKOG RAZGOVORA VUČIĆA I GRENELA: Sve nade pale u vodu! Tramp ne popušta kada je u pitanju KiM! Evo šta se od Srbije traži

Sjedinjene Američke Države traže od Srbije da prizna nezavisno Kosovo, a uticaće i na Evropsku uniju da pojača pritisak na našu zemlju. To je američki predsednik Donald Tramp preko posrednika poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ričard Grenel (Foto: Jutjub)

Nakon posete specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela bilo je jasno da su stvari izmakle kontroli. Predsednik Vučić nije se oglašavao neposredno nakon razgovora, a službenu belešku, mimo dotadašnje prakse, pisao je sam.

U saopštenju nakon sastanka šturo je navedeno da je Grenel preneo da je snažno uverenje Trampove administracije da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbeđivanje trajnog mira.

Pojedini mediji su tada pisali da su poruke koje je srpski predsednik dobio od Grenela bile veoma teške, a detalji su ipak ostali tajna.

Tramp je preko posrednika poručio da Srbija mora da prizna Kosovo.

“To je bio jedan veoma težak razgovor. Grenel je bukvalno postavio uslov - Srbija mora da prizna Kosovo. Rekao je i da će Amerika uticati na Evropsku uniju da pojača pritisak na zvanični Beograd”, navodi sagovornik upoznat s detaljima.

Do sada niko iz Sjedinjenih Država nije na ovako direktan i otvoren način nastupio.

Tako je pala u vodu priča o tome kako je američka administracija popustila kada je reč o rasplitanju kosovskog čvora i kako nam je Tramp šansa da se reši tzv. Kosovo tako da i Srbija dobije nešto.

Da pritisak raste može se zaključiti i iz izjave koju je predsednik Vučić dao za bečki "Standard", gde je isključio mogućnost da Beograd prizna tzv. Kosovo u aktuelnim granicama i dodao da je malo verovatno da će Beograd uopšte priznati tzv. Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje.

“EU nije do sada uslovljavala Srbiju u pregovorima o tzv. Kosovu, ali smo sada od Amerikanaca čuli da se to promenilo. Ja ne mogu isključiti mogućnost da EU zatraži priznanje tzv. Kosova”, naveo je Vučić.

Upitan da li će Srbija ikada priznati tzv. Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.

“Međutim, želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno, želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera”, istakao je.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.

Upitan da li, ukoliko dođe do toga da Beograd prizna tzv. Kosovo, to moglo da usledi u postojećim granicama, Vučić je kazao: "Mogu vam reći da to gotovo apsolutno isključujem".

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promenom granica ili razmenom teritorija, on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.

“Nije veoma verovatno da ćemo priznati tzv. Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obe strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve - priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bismo mi dobili? Moguće članstvo u EU za deset godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora”, upitao je Vučić.

On je podvukao da za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov.

“Priština mora da ukine takse i onda bi trebalo da razgovaramo o svim stvarima, bez preduslova. Međutim, ako se unapred kaže da nema priče o teritorijama, niti o autonomiji za sever, o čemu onda da razgovaramo? Pod tim uslovima nema pregovora”, poručio je Vučić. 

Kurti nije pročitao sporazum

Na konstataciju da je pobednik proteklih parlamentarnih izbora na KiM Aljbin Kurti spreman da ukine takse, ali želi da Srbija prizna kosovske registarske tablice, Vučić je odgovorio da lider Samoopredeljenja očigledno nije pročitao sporazum.

“Već postoji dogovor o tablicama prema kojem vozila sa kosovskim brojevima moraju staviti nalepnicu i obratno. Možda Kurti želi da dogovori nešto novo. Oni nikada nisu bili država, zbog čega govore tako glupe stvari”,kazao je on.

Povodom promene generacija nakon izbora i mogućeg uticaja na dijalog, Vučić je rekao da strepi od tog uticaja.

“Poslednjih dana njihove izjave su bile tri puta gore od izjava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja”, dodao je on.

Pročitajte OVDE kako se Haradinaj hvali da je ubijao Srbe.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA