Najnovije

KLIX: Vučić izneo netačan podatak da je Srbija pretekla Bosnu i Hercegovinu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, četvrti put u proteklih nešto više od godinu dana, izneo netačan podatak da je Srbija pretekla Bosnu i Hercegovinu kada je reč o prosečnoj plati, preneo je portal Klix.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Kako se precizira, Zavod za statistiku Srbije raspolaže podacima za jul ove godine i oni pokazuju da je prosečna neto plata iznosila 55.042 dinara, što je 907 konvertibilnih maraka.

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u julu ove godine prosečna neto plata iznosila je 932 konvertibilne marke. To znači da je u Bosni i Hercegovini prosečna neto plata u julu bila 25 KM veća nego u Srbiji, dok je prosečna bruto plata bila veća za 185 KM.

Navodi se da je Vučić netačnu tvrdnji da su plate u Srbiji veće nego u BiH prvi put izneo u julu prošle, kada je prosečna neto plata u Srbiji iznosila 813 KM, a u Bosni i Hercegovini 881 KM.

Mesec dana kasnije Vučić je rekao da je „Srbija prvi put prestigla BiH po prosečnoj plati“, što je takođe bilo netačno, jer je u avgustu 2018. prosečna plata u BiH bila 60 KM veća nego u Srbiji, precizira Klix.

Dodaje se da je u februaru ove godine Vučić treći put rekao da je Srbija uspešnija od BiH kada je reč o prosečnim platama, iako su one u tom mesecu u BiH iznosilem 895 KM, a u Srbiji 864 KM.

Pročitajte OVDE  šta je to Srbija željno čekala a stiglo je jutros.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA