Najnovije

Srbija ima moratorijum na nuklearke

Srbija je članica i potpisnica međunarodne agencije za atomsku energiju, ona je potpisnica svih međunarodnih ugovora iz te oblasti.

Medvedev i Brnabić (Foto: government.ru)

Jasne su mi političke i geostrateške konstelacije danas u svetu, ali mislim da bi bilo dosta ludo da sporazum Srbije i Rusije kojim se obnavlja nuklearna saradnja krene u nekom drugom, nepredviđenom i opasnom smeru – ocenjuje Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, vest da su Srbija i Rusija obnovile nuklearnu saradnju, potpisivanjem sporazuma o izgradnji nuklearnog centra.

Sagovornik Danasa ističe da iz tog sporazuma ne bi smelo ništa drugo da proizađe osim onoga što je u sporazumu navedeno, jer je, ponavlja on, Srbija potpisnica i pod kontrolom najrelevantnijih međunarodnih institucija koje se bave atomskom energijom u svetu danas.

– To je, koliko sam imao prilike da vidim, skoro isti sporazum koji je Sovjetski Savez potpisao sa Jugoslavijom još 1955. godine. Vrlo su slične odrednice i tu nema ničega spornog. Jedino novo je u vezi sa digitalizacijom procesa, a to je normalno jer je digitalizacija nova stvar. Rekao bih je taj sporazum vrlo pozitivna stvar, sa naučne tačke gledišta. Izvesno je da vlasti to koriste za propagandne svrhe, jer je reč o sporazumu koji se potpisuje na državnom nivou – ističe sagovornik.

On ponavlja da su međunarodni nadzori prisutni i u Vinči i na svim mestima gde ima i naznaka o ovom načinu proizvodnje energije, tako da je vrlo teško zamisliti da bi moglo da dođe do eventualnih zloupotreba, odnosno puta koji bi bio u neskladu sa pravilima agencije za kontrolu atomske energije.

Vladimir Radojičić iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd kaže za Danas da je sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom, o izgradnji nuklearnog centra, verovatno samo uvod u izgradnju nuklearne centrale.

– Srbija ima moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana još od sredine 80-ih godina prošlog veka. Nije jasno da li je istekao i nadamo se da će Srbija da se drži pravne snage ovog moratorijuma. Razume se da nuklearne centrale i takav način proizvodnje energije nije put kojim bi Srbija trebalo da ide. Pre svega, posle svih katastrofa koje su zadesile mnoge države, od Černobilja, Japana, pa nadalje. To može imati dalekosežne posledice, ne samo po Srbiju već i širu oblast koja prevazilazi granice naše države – ističe Radojičić.

U vezi sa ovim sporazumom Rusije i Srbije o izgradnji nuklearnog centra, smatra sagovornik Danasa, trebalo bi proveriti da li su uzete u obzir sve evropske regulative i propisi.

– Bugarska je, recimo, pre par godina, htela da reaktivira, isto u dogovoru sa Rusijom, nuklearku, pa joj je Evropska unija „lupila“ zabranu na to. Dakle, pitanje je koliko je ovaj sporazum u skladu sa evropskim direktivama. To ćemo tek videti – navodi Vladimir Radojičić.

Rusi ušli u Kobane! Kako su Sirijci pozdravili ulazak Putinovih vojnika u strateški važan grad pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA