Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) OTKRIVENA TAČNA LOKACIJA DRAŽINOG GROBA: Jedna mapa i jeziva slika čuvale strašnu istinu

U strogo poverljivim dokumentima Državne bezbednosti koji su izazvali buru poslednjih dana nalaze se i izveštaji o brutalnom ubistvu Dragoljuba Draže Mihajlovića, četničkog vođe u Drugom svetskom ratu.

Draža Mihajlović (Foto: Jutjub)

Komunisti su za datum njegove smrti izabrali 17. jul, dan kada su Lenjinovi boljševici brutalno pobili carsku porodicu Romanov. Nakon presude 15. jula 1946. godine, na 30 metara od Doma garde na Topčideru, gde je održavano suđenje, u podzemnom skloništu, u ponoć 17. jula, sekirom su iskasapili generala, udarajući ga besomučno, ionako već izmučenog, po grudima, a potom su mu odsekli i levu ruku. Na šatorskom krilu su izneli telo na gornju stranu dvorskog kompleksa i pokopali u zemlju blizu crkve. 

- Međutim, i pored fotografije mrtvog Draže na kojoj se vidi odsečena ruka i pored mape mesta njegovog groba koja je rukom iscrtana, dugo se tvrdilo da je Draža streljan i sahranjen na Adi Ciganliji – dodaju izvori, navodeći da u arhivama nema informacija da li je Draža samo privremeno pokopan na tom mestu, odnosno da li je telo vađeno i premešteno ili možda potpuno uništeno kasnije.

Ove informacije potvrđuje istoričar i književnik Miloslav Samardžić, najbolji poznavalac okolnosti koje su pratile Dražino ubistvo, čovek koji se decenijama bavi ovom tematikom i koji je snimio dokumentarac o Mihajloviću:

- Fotografija mrtvog Draže je izrađena u tri primerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića. Napravljena je da bi postojao dokaz o izvršenom zadatku, a fotografija iskasapljenog generala prvi put je objavljena u italijanskoj štampi, dva ili tri meseca nakon ubistva, posle čega je Tito naredio istragu kako se to dogodilo. Ova ukradena fotografija u Srbiju se vratila 1992. godine, kada ju je bivši obaveštajac Zagorka Vasić donela iz Kalifornije, a pukovnik Titove garde u penziji potvrdio da je autentična.

Komisija za istraživanje Dražine smrti nikada nije završila posao, iako je kao jedna od mogućih lokacija pominjan i Beli dvor, a ne samo Ada.

- Iz više informacija mi je potvrđeno da je Draža sahranjen na Topčideru, što se precizno vidi i na mapi, a tu informaciju sam dao Draganu Vlahoviću, u to vreme članu komisije. Međutim, Vlahović je u međuvremenu umro i cela istraga je stala. Kasnije sam kontaktirao njegovu porodicu da pokušaju da se nađu te informacije i slike mrtvog Draže. Mnogo kutija sa dokumentacijom je Vlahović držao, ali toga, nažalost, nije bilo. To je originalna fotografija, dok je Ranković tražio da se uništi negativ – priča Samardžić.

Šta kaže Aleksandar Bocan-Harčenko o uključivanju Moskve u dijalog o KiM pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA