Najnovije

RADIĆ TVRDI: Stvoren je mit da bi S-400 rešio naše probleme, ali... (VIDEO)

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da je veliko pitanje kako će zemlje Evropske unije i regiona reagovati na vojne vežbe "Slovenski štit 2019" koje sprovode srpska i ruska vojska.

Aleksandar Radić (Foto: Jutjub)

Veliku pažnju javnosti izazvalo je dopremanje ruskih sistema protivvazdušne odbrane "pancir" i S-400, na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Radić je podsetio da se još tokom NATO bombardovanja 1999. godine, u Srbiji stvorila fama da bi sistem S-300 (prethodnik sistema S-400) rešio sve naše probleme.

"Nikada defanzivni sistem nije ključno rešenje. Stvorili smo mit. Ja sam pripadnik ofanzivnog pristupa (...) Najbolji put su sredstva za odvraćanje", rekao je Radić, ističući da je sistem S-400 namenjen zemljama velikih platežnih mogućnosti, sa bitno drugačijim političkim odnosima i dubinom teritorije u odnosu na Srbiju.

Potvrđeno je, međutim, da je Srbija kupila jednu bateriju sistema "pancir S". Radić je, međutim, ocenio da se i u toj nabavci radi tek o delimičnom rešenje gde se, kako je rekao, novci troše da bismo impresionirali javno mnjenje.

Istakao je da je brezbednost ozbiljna tema, i da mu vojne vežbe "Slovenski štit 2019" izgledaju kao političke igre, jer kako je istakao, ako je Srbija vojno neutralna zemlja, a Rusija ovim vežbama šalje poruku da je spremna da je štiti, kako će onda reagovati zemlje EU i države koje nas okružuju.

"Platiće se cena za ovo. Pitanje koje će EU postaviti je zašto želite da budete deo EU, a nećete da budete usklađeni sa našom bezbednosnom i spoljnom politikom", naveo je Radić.

Podsetio je i da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO i preko čijih teritorija je rusko naoružanje doletelo u Srbiju. Očekuje i da će zemlje iz okruženja koje "ne vole Srbiju" predimenzionirati pretnju i pretvorite je u sliku njihovog bezbednosnog ugrožavanja i pozicioniranja Rusije u regionu.

"Nikada ne prizivajte velike sile da se sukobe na vašem prosotru. Znam da mnogi priželjkuju sukob velikih sila na Terazijama, ali Sirija vam je primer kada sile odlučuju o vašoj sudbini", upozorio je Radić.

Kazao je i da Srbija balansira diversifikacijom nabavke vojne opreme iz Rusije, EU i Kine, ali je istakao i da se globalna politika ne kreira u Beogradu i da smo ipak mali igrači u svemu tome.

Pročitajte OVDE šta je Srbija potpisala u Moskvi.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA