Najnovije

SRBIJI POTURAJU PLAN STAR 30 GODINA! NEĆEMO DOZVOLITI DA BUDEMO ŽRTVE BRISELA: Dačić razobličio planove Zapada!

Ideja da bi Srbija mogla da dobije status privilegovanog partnerstva u Evropskoj uniji nije nova, ali to za sada nije zvanična ideja EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući spekulacije u francuskoj javnosti da bi Srbija mogla da dobije status "koji je više od susedstva, a manje od članstva u EU"

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

- To su ideje od pre 20-30 godina. Bivša Jugoslavija je imala tzv. strateško partnerstvo sa EU, a sada je ideja da to bude privilegovano partnerstvo - rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija.

Šef srpske diplomatije smatra da je, da bi se došlo do takvog statusa, potrebno obaviti promene u EU, odnosno uvesti tu kategoriju i odrediti razliku između puta ka punopravnom članstvu i privilegovanog partnerstva.

Kako je naveo, to je ideja koja neće biti brzo realizovana i istovremeno poruka, naročito Zapadnom Balkanu, da, ako ne možemo da postanemo članovi EU, budemo u privilegovanom partnerstvu.

- Svakakve ideje se čuju, ali za sada to nije zvanična ideja EU - kazao je Dačić i dodao da je takav status svojevremeno predlagan i za Tursku.

Dačić je ocenio da je EU u krizi, jer je, kako kaže, prestala da bude šargarepa i sada postoji samo štap što se, kaže, najbolje vidi na primeru Severne Makedonije.

- Država je promenila ime, šta još treba da uradi da bi otpočela pregovore o članstvu, pitao je ministar i dodao da Srbiji to nameće potrebu da dobro razmotri međunarodnu scenu i tokove i nađe svoje mesto na političkoj sceni Evrope. 

- Makron ništa novo nije rekao, on je to najavio u Beogradu, ali mislim da je Zapadni Balkan potreban Evropi - rekao je Dačić.

Tači predviđa nove sukobe ako ne dođe do sporazuma! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA