Najnovije

GORBAČOV OTVORENO: Širenje NATO je najveća strateška greška Zapada!

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov smatra odluku o proširenju NATO-a najvećom strateškog greškom Zapada – ona je postala korak ka potkopavanju poverenja koje je nastalo nakon završetka hladnog rata.

Mihail Gorbačov (Foto: Jutjub)

- Nikad nisam krio svoje mišljenje: odluka o širenju NATO-a je bila velika strateška greška Zapada, korak ka destabilizaciji vojno-političke situacije u Evropi i van njenih predela - naveo je Gorbačov u svojoj novoj knjizi "Šta je postavljeno na kartu: budućnost globalnog sveta".

U toj knjizi koja će se uskoro pojaviti u knjižarama, političar opisuje kako se razgovaralo o ovoj temi na kraju hladnog rata. Tada, naveo je on, i u NATO i u Varšavskom dogovoru su bili u toku procesi revidiranja vojnih doktrina, čak je bio postignut sporazum o smanjenju oružanih snaga koji su potpisali članovi te Alijanse.

Po njegovim rečima, sovjetsko rukovodstvo je u tim uslovima uradilo maksimalno moguće.

- Rusija je imala puno pravo da traži poštovanje, ne samo slova, već i duha potpisanih spotrazuma i obaveza. Donesena odluka o širenju NATO-a nekoliko godina kasnije postala je korak ka potkopavanju poverenja koje je nastalo zajedno sa prekidom hladnog rata. I Rusija je iz toga morala da izvuče zaključke - dodao je političar.

Moskva otkrila svoju strategiju za Balkan u 5 tačaka! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA