Najnovije

U PROCEPU: Parlamentarni izbori u ovoj pokrajini pokazuju da je Nemačka podeljenija nego ikad!

Treći pokrajinski izbori u istočnoj Nemačkoj ove godine pokazuju: trideset godina posle pada Berlinskog zida Nemačka je dramatično podeljena, a deli se čak i ono što pripada zajedno.

Angela Merkel (Foto: pixabay. com)

Na parlamentarnim izborima u nemačkoj pokrajini Tiringiji više od 23 odsto glasova osvojio je čovek koga, kako piše nemački “Fokus”, u skladu sa sudskom dokumentacijom, s pravom možemo zvati "fašistom". Trideset jedan odsto dobila je Levica i njihov premijer Bodo Ramelo. Na marginalne partije otpada polovina glasova.

Sa 21,8 odsto glasova, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ostvarila je najlošiji rezultat u istoriji u toj pokrajini. Socijaldemokratska partija Nemačka (SPD) sa 8,2 odsto takođe je zabeležila rekordno loš rezultat. Stranka slobodnih demokrata (FDP) jedva je ušla u paralament.

Ono što mnoge dovodi do očaja je pobednički pohod Bjerna Hekea, koji je u nedelju osvojio 23,4 odsto glasova.

Kako je do toga došlo? Parola “Nisu znali šta rade”, s obzirom na žestoku javnu debatu o vođi radikalnog krila unutar Alternative za Nemačku (AfD) Bjerna Hekea, ne može da prođe, ocenjuje “Fokus”, citirajući predsednicu Zelenih Analenu Berbok.

- AfD je ovde u Tiringiji izašla na izbore s kandidatom fašistom, koji je to u izbornoj kampanji jasno i glasno imenovao. Uprkos tome, AfD je u Tiringiji ostvarila ovakav rezultat - rekla je ona.

Predstavnik AfD-a u Tiringiji maše “nacionalističkom zastavom” i mnogi je bez ustezanja slede. AfD je na poslednjim izborima u pokrajini Brandeburg osvojila 23,5 odsto, u Saksoniji 27,5 odsto. Čak i u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i Saksoniji-Anhaltu na poslednjim parlamentarnim izborima osvojili su više od 20 odsto glasova.

U tzv. “novim pokrajinama” (pokrajinama bivše Istočne Nemačke) očigledno postoji sklonost ka ekstremima. U većini starih pokrajina, Hekeovi drugovi kreću se u drugačijim, uglavnom jednocifrenim dimenzijama, piše "Fokus".

- Tako izbori u novim pokrajinama sa izvrsnim rezultatima za AfD u poslednje vreme šalju demonstrativnu poruku pristalicama umerene politike: možete da nas poljubite... s vašim apelima na umerenost - piše “Fokus”.

Drugi istaknuti rezultat izbora u nedelju takođe deluje i izvan granica Tiringije: premijer Tiringije Bodo Ramelo osvojio je 31 odsto glasova za Levicu. On bi lako mogao da bude i levo orijentisani socijaldemokrata, a u izbornoj kampanji se gotovo demonstrativno distancirao od svoje stranke, čak ni na plakatima nije bilo loga Levice. Ono što, međutim, nikako ne prevaljuje preko usta jeste da Nemačka Demokratska Republika nije bila država s vladavinom prava. Podizanje zida? Ubijeni begunci na zidu? To nije njegova tema.

I ovde je vidljiva upadljiva podela: ono što jedni smatraju strašnim, druge ni najmanje ne tangira.

Istok i Zapad se razlikuju i po programskim prioritetima

Izborna kampanja u Tiringiji uglavnom se svela na jedno pitanje: aktuelni premijer, ili AfD? Prema istom modelu donošene su odluke i u Saksoniji, gde je premijer Mihael Krčmer (CDU) pobedio, i u Brandenburgu, gde je pobedio Ditmar Vojtke (SPD). Izbori se pretvaraju u političke konjičke trke. Kako će izgledati politika ako nastavi da se odvaja od sadržaja i racionalnog razmišljanja da bi bila ukalupljena u sve prostiju šemu pobednik-gubitnik, već se vidi u mnogim pokrajinama.

Čini se da je Nemačka, 30 godina nakon rušenja zida politički podeljenija nego ikada ranije. Ovo važi i za sadržajna težišta. Velika tema u poslednje dve godine, klimatska politika, u Tiringiji skoro nikoga ne interesuje. Bila je važna samo za 16 odsto birača. Zeleni su morali do poslednjeg trenutka da strepe da li će ući u parlament.

Velika koalicija u Berlinu čigledno je imala dobar osećaj koje su teme važne kad je na početku kao parolu izabrala “novo jedinstvo u našoj zemlji”. Duboka pukotina trenutno se pruža duž nekadašnjeg zida kao granice. Prema tome, formulisan je cilj - jedinstvo. Posle izbora u Tiringiji, međutim, nema odgovora kako stići do tog cilja.

Pročitajte OVDE  kakav je to Trampov poklon Putinu.

Izvor: Blic/focus. de

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA