Najnovije

KRAJ EVROPSKE ILUZIJE: Umesto punopravnog članstva EU za Srbiju razmatra samo ekonomsko partnerstvo

Šef diplomatije Ivica Dačić i ministarka evropskih poslova Jadranka Joksimović na najave da će EU Srbiji najverovatnije, umesto punopravnog članstva, ponuditi drugačije modele partnerstva, kažu da Srbija ovakvu ponudu ne bi prihvatila.

Dačić (Foto: Jutjub)

Sve ili ništa

Novi modeli, kako pišu mediji, podrazumevaju da se zemljama kandidatima umesto proširenja ponudi ekonomska integracija bez formalnog članstva.

O novim modelima već pregovaraju Francuska i Nemačka. Pominje se model sektorske integracije u EU, da država po zatvaranju svakog poglavlja u potpunosti uđe u sistem EU, a drugi je „norveški model“, po kom bi zemljama, umesto članstva u EU, bilo ponuđeno članstvo u Evropskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), čije su članice Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, koje nisu u EU.

Joksimovićeva ističe da su „reciklirane ideje i vizije koncepta privilegovanih partnerstava namesto punopravnog članstva, koje nezvanično kolaju u medijima i u Briselu, samo još jedan probni mehur pojedinih država članica da se najslabije karike iz regiona upecaju i počnu da razmišljaju o odustajanju od punopravnog članstva“.

- Srbija se neće upecati, to je, nadam se, već svima jasno - istakla je ona i dodala da je ta ponuda ranije izneta Turskoj, kao zamrznutom kandidatu, i da u suštini nije značila ni privilegije ni partnerstvo:

- Imajući u vidu da je Srbija duboko u procesu pristupnih pregovora, ovakve ideje ne samo da su neprihvatljive već izazivaju nepoverenje u pouzdanost EU kao partnera.

Ne žele nas u EU

Ivica Dačić kaže da očigledno postoji razmišljanje da se zaustavi proširenje.

- To još nije zvanični stav, ali i ako se to desi, onda Srbija više nema obaveze u usklađivanju spoljne politike, kao na primer da uvede sankcije Rusiji. To je možda i bolje, da znamo na čemu smo. Ovako nas samo pritiskaju, a ništa ne nude kao perspektivu - kaže Dačić.

Politički analitičar Branko Radun nema dilemu, EU nema volje za proširenje.

- I na prošlom samitu nije bilo reči o evropskim integracijama, već o integracijama u okviru regiona. Međutim, iako nas neće u EU, neće ni da nas ispuste, ceo region, da se ne bismo okrenuli nekome drugom, Rusiji ili Kini. Ti modeli su samo ponuda iz straha da ne okrenemo potpuno leđa EU - kaže Radun, dok analitičar Zoran Spasić kaže da pominjanje modela partnerstva umesto članstva predstavlja kraj iluzije puta u EU.

- Indirektno jeste, ali niko nema hrabrosti da nam kaže to u oči. Svi ti modeli imaju za cilj da stvore veštački stav da je to dobro - kaže Spasić.

Ucene i zamazivanje očiju

Bečki dnevnik Prese pisao je da bi alternativa proširenju EU mogla biti formiranje „balkanske unije“. Modeli koji se sada pominju bili bi prvi predlozi koje nudi EU, a od koje su se do sada mogla čuti samo uslovljavanja. Jedno od takvih je i da će Srbija morati da napusti, raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom kad postane deo Unije. Srbija je 25. oktobra potpisala pomenuti sporazum. Sugerisano nam je i da ćemo morati da uskladimo bezbednosnu i spoljnu politiku sa ostalim zemljama članicama, što bi značilo i uvođenje sankcija Rusiji.

Đilas otkrio pljačku od milijardu evra. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA