Najnovije

TURCI BESNI, ERDOGANU SEVAJU MUNJE IZ OČIJU: Američki Kongres odlučio - zločin nad Jermenima je genocid! (VIDEO)

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: sajt predsednika Turske)

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

- Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na severu Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i beže iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od pre jednog veka prošlost - rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima

Američki ambasador u Turskoj Dejvid Saterfild pozvan je na razgovor u tursko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD podržao priznavanje genocida u Jermeniji, ali i pozvao na uvođenje novih sankcija Ankari zbog vojne ofanzive u Siriji, javila je Anadolija.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živjeli u Osmanlijskom carstvu ubijeni u sukobima sa turskom vojskom tokom Prvog svetskog rata, ali negira da su oni ubijani sistematski i da je nad njima izvršen genocid.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jermenskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

Predstavnički dom SAD odobrio je juče i uvođenje novih sankcija Turskoj zbog vojne operacije turske vojske na severoistoku Sirije i kupovine ruskih raketnih sistema protivvazdušne odbrane "S-300".

Pročitajte OVDE    kakav je to odgovor pronašla Belorusija  za narastanje oklopne grupe NATO.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA