Najnovije

ZVEZDA BOLJA OD SVIH U REGIONU! Crveno-beli najuspešniji tim bivše SFRJ u Ligi šampiona u ovom veku!

Crvena zvezda je najuspešniji tim iz bivše Jugoslavije u Ligi šampiona u ovom veku! Ekipa Vladana Milojevića iz sezone u sezonu pomera granice, a pobeda nad Olimpijakosom (3:1) u utorak potvrdila je da je klub s "Marakane" bez premca kada je reč o ekipama iz nekadašnje SFRJ.

Crveno-beli najuspešniji tim bivše SFRJ u Ligi šampiona u ovom veku (Foto: Jutjub)

Crveno-beli drugu sezonu zaredom igraju u elitnom evropskom takmičenju, a od eks-Ju klubova Ligu šampiona su u 21. veku igrali još Dinamo Zagreb, Partizan i slovenački Maribor. Kada se uzme prosek osvojenih bodova, tim s "Marakane" je ubedljivo najuspešniji. Zvezda je odigrala osam utakmica i osvojila sedam bodova, što je 29,17 odsto.

Partizan najslabiji

Najbolji prosek posle crveno-belih ima Maribor, koji je u dva navrata igrao elitno evropsko takmičenje. Slovenci su osvojili šest od mogućih 36 bodova, što je 16,67 odsto, uz gol-razliku 7:29.

Iako Dinamo iz Zagreba može da se pohvali da igra petu sezonu u Ligi šampiona, na do sada 26 odigranih utakmica uzeo je svega sedam od mogućih 78 bodova. Procentualno gledano, to je tek 8,97 odsto, a gol-razlika je kriminalna - 11:67. Od toga je u sezoni 2011/12. imao gol-razliku 3:22, a 2015/16. neverovatnih 0:15.

Ove brojke jasno pokazuju da je Crvena zvezda ubedljivo najbolji klub u regionu. To je indirektno potvrdio i hrvatski stručnjak Miroslav Ćiro Blažević.

- Ne razumem se mnogo u statistiku i te brojke, ali Zvezda je pobedom nad Olimpijakosom pokazala da je veliki klub. Crveno-beli su pokazali ogroman kvalitet. Grci su vodili na poluvremenu, a onakav preokret mogu da naprave samo timovi sa pobedničkim karakterom i velikom željom. Prošle sezone je pobeđen Liverpul, koji je potom osvojio Ligu šampiona. To ne može svako i čestitam Zvezdi - kaže Blažević.

"Trener svih trenera" veruje da ekipa Vladana Milojevića može da prezimi u Evropi, baš kao i Dinamo.

- Siguran sam da će i Zvezda i Dinamo dočekati proleće u Evropi, da će biti bar treći u svojim grupama. Rezultati u prva dva kola nagoveštavaju tako nešto. Moramo da pokažemo svima da i bez para možemo da pravimo uspehe - poručuje Ćiro Blažević.

Nekadašnji napadač crveno-belih Zoran Filipović naglašava da je klub iz LJutice Bogdana još jednom pokazao svoju veličinu.

- Rezultati sve govore, a ako brojke kažu tako, to je onda dokaz da je Zvezda najbolja u regionu. Crveno-beli su napravili ogromnu stvar što se tiče koeficijenta, ali i ugleda u Evropi. Zvezda je uvek bila dominantna u regionu i poštovana u celoj Evropi - poručuje Filipović.

Svoji na svome

Bivši trener najtrofejnijeg srpskog kluba dodaje i da je bitno da crveno-beli imaju kontinuitet igranja u Evropi.

- Važno je da Zvezda nastavi u istom stilu i u narednom periodu, da redovno igra Evropu i da beleži dobre rezultate. Zvezda je u kratkom periodu napravila mnogo toga i vraća se tamo gde joj je mesto, u krem evropskog fudbala - zaključuje Filipović.

Marin i Milunović u timu kola

Tandem crveno-belih Marko Marin i Nemanja Milunović našli su se među najboljih 11 po izboru specijalizovanih portala "Sofakor" i "Huskord". Defanzivac Zvezde koji je postigao gol za 2:1 protiv Olimpijakosa od oba izvora ocenjen je sa 7,9, dok je Marin za dve asistencije od "Sofaskora" dobio 8,5, a od "Huskorda" 8,6.

Posle ovih reči Vladana Milojevića Olimpijakos je pregažen. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA