Najnovije

KONTROVERZAN SLUČAJ: Zašto radnici iz Lučana aplaudiraju direktoru kome se sudi za smrt njihovog kolege stradalog u fabrici

Od 14. jula 2017. godine, kada je u nesreća u fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima odnela dva života, do prekjuče, kada je po drugi put odloženo suđenje direktoru Radošu Milovanoviću i još dvojici njegovih saradnika optuženih da su odgovorni za tragediju, ovaj slučaj pratila je serija kontroverzi.

Fabrika u Lučanima (Foto: Jutjub)

Šta će se dalje dešavati sa sudskim procesom biće poznato 15. novembra za kada je zakazan treći pokušaj početka generalnom direktoru i njegovim saradnicima. U, međuvremenu, Milovanu Milivojeviću, ocu poginulog Milomira Milivojevića (25) uši još uvek bruje od salvi zvižduka i uvreda svojih kolega koji su organizovano došli pred sud u Ivanjicu da daju podršku svom direktoru.

Juče se cela Srbja pitala zašto radnici iz Lučana u transu aplaudiraju direktoru kome se sudi za smrt njihovog kolege stradalog na radnom mestu, pa još i vređaju porodicu nesrećnog mladića? I šta je to u ovom slučaju toliko specifično da na površinu isplivaju najružnije ljudske osobine?

Kako je došlo do nesreće?

Sve je počelo leta 2017. godine, kada su u eksploziji u pogonu raketnih goriva stradali Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović (55). Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Nakon tragedije, pojavile su se brojne informacije, pa i dokazi koji su govorili u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, međutim, više od dve godine tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv odgovornih lica u ovom javnom preduzeću.

Dvadesetak dana posle nesreće u kojoj je poginuo Milomir, u istoj fabrici došlo je do još jednog požara u kome su povređena još dva radnika. Rukovodstvo fabrike i sindikalci posle ovoga izdali su saopštenje kojim su se bunili publicitetu koji je dat vestima iz lučanske fabrike.

“Smrtni slučajevi se dešavaju na autoputevima, požari su pristuni i u drugim granama industriju, ali nemaju ovoliki publicitet, kao dešavanja u preduzeću “Milan Blagojević – Namenska”. Molimo sve dobronamerne ljude i političare da ova dešavanja (požari) koji su prisutni u ovoj opasnoj proizvodnji, kao i gubitak naših kolega ne koriste za političke obračune sa neistomišljenicima", saopštili su tada menadžment i sindikat fabrike.

Prekršajni umesto krivičnog postupka

I dok je porodica stradalog mladića očekivala da će biti da će protiv rukovodilaca fabrike krivični postupak pokrenuti tužilaštvo, dogodio se neočekivani obrt - pokrenut je prekršajni postupak.

Naime, odeljenje u Guči Prekršajnog suda u Čačku je 24. novembra 2017. pokrenulo prekršajni postupak protiv Radoša Milovanovića zbog nesreće u kojoj su poginuli Milivojević i Ignjatović. Taj postupak je, međutim, obustavljen jer je „Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podnelo krivičnu prijavu protiv inspektora rada Vukić Lekića, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja“.

Kako optužnice i dalje nije bilo, Milovan Milivojević, inače takođe zaposlen u “Milanu Blagojeviću” odlučio je da se obrati medijima.

On je govorio o tome da se "plaši da će slučaj biti zataškan, ukazivao na sumnje da je u fabrici bilo niz propusta, ali i da je direktor Milovanović pokušao da ga kupi nudeći mu stan i posao za njegovu suprugu i ćerku". Zbog takvih istupa generalni direktor "Milana Blagojevića" ga je tužio.

Na optuženičkoj klupi, opet po tužbi Radoša Milovanovića, našla se i Milovanova ćerka Mirjana koja je zbog tragične nesreće koja je odnela život njenog brata pisala otvorena pisma javnosti. U vreme kada je dobila tužbu od Milovanovića, ona je dobila i otkaz u privatnoj firmi u kojoj je radila. Ta firma se kasnije, međutim, oglasila tvrdeći da Mirjana nije otpuštena jer je to tražio Radoš Milovanović.

Otac stradalog mladića raspritivao se često o tome kada će biti podignuta otpužnica, a decembra prošle, kako je naveo, rekli su mu - uskoro.

13. i 14. plata

Tih dana svi zaposleni u “Milanu Blagojeviću” su trljali ruke posle najave da će im biti isplaćena 13. i 14. plata.

- Fabrika će svakom radniku do kraja godine isplatiti po 60.000 dinara. Pored toga, odmah po završnom računu, svaki radnik dobiće još jednu platu na osnovu dobiti - saopšteno je tada radnicima

I ne samo to, radnici oružarske fabrike u Lučanima u maju su, podovom 70 godina preduzeća, dobili po 50.000 dinara.

Dan pre nego što je konačno podignuta optužni predlog za nesreću u fabrici oglasila se Sindikalna ogranizacija preduzeća „MB – Namenska“. Povod je bio, kako je navedeno u saopštenju, pritisak javnosti na tužilaštvo sa namerom da podigne optužnicu protiv Radoša Milovanovića i drugih.

- Ono što tražimo i što je naš ultimativni zahtev, jeste da na čelu Preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ AD Lučani ostane mr Radoš Milovanović. Jedino njemu verujemo, jedino sa njim smo sigurni u svoju budućnost i samo on može da nam obezbedi uposlenost svih kapaciteta - pisalo je u saopštenju.

Optužnica i podrška

Sutradan je obelodanjeno da Osnovno javno tužilaštvo u Ivanjici tereti Radoša Milovanovića, rukovodioca pogona raketnih goriva Vladimira Lončarevića i rukovodioca zaštite na radu Tomu Stojića za teško delo protiv opšte sigurnosti. Optužnim predlogom za svu trojicu zatražena je kazna od jedne i po do tri godine zatvora.

Početak suđenja je bio zakazan za 20. septembar, ali je odložen na zahtev odbrane Vladimira Lončarevića. Za novi termin određen je 3. oktobar.

Tog dana zaposleni u „Milanu Blagojeviću“ u velikom broju su iz Lučana pošli u Ivanjicu da pruže podršku svom generalnom direktoru. Pred zgradom suda skupilo se 300-400 Lučanaca.

Glavni pretres nije otvoren ni ovoga puta, jer je tužilaštvo tražilo da se odloži dok se sa okrivljenim Tomom Stojićem, koji je to tražio, ne zaključi sporazum o priznanju krivice.

Dok je Radoš Milovanović izlazio iz suda radnici su ga dočekali salvama aplauza, a zatim su se, prozivkama i psovkama, ostrvili na Milovana Milovanovića i označili ga kao rušitelja fabrike koji Radoša Milovanovića želi da strpa u zatvor.

Dok su se juče mnogi pitali zašto radnici vređaju oca mrtvog kolege, drugi su imali malo drugačiju "dilemu":

- Veruje li ko od vas da je 800 ljudi samoinicijativno, u radno vreme, o svom trošku prešlo 100 kilometara da podrži direktora?

Otac: Na Milomirovom grobu sam se zakleo

 - Šta mi je posle toga preostalo nego da pravdu isteram do kraja. Na Milomirovom grobu sam se zakleo da ću sve učiniti da krvici za njegovu smrt odgovaraju - priča otac poginulog oružara, i sam zaposlen u “Milanu Blagojeviću”.

Pročitajte OVDE  po kome je to sada opleo Velja Ilić.

Izvor: Blic 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA