Najnovije

ERDOGAN DOLAZI I IMA VELIKI PLAN ZA SRBIJU: Ovo su svi detalji! Velika šansa za našu zemlju!

U ponedeljak u Srbiju stiže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa delegacijom privrednika. Očekuje se da ta poseta doprinese političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje koji su inače ojačani poslednjih godina. Trgovinska razmena je prošle godine premašila milijardu evra, imamo više od 500 turskih kompanija, a za dva dana posete najavljuje se otvaranje još pet, početak gradnje jedne fabrike i autoputa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tajip Erdogan (Foto: kremli.nru)

Turski predsednik u Srbiju dovodi 200 privrednika i nove turske investicije. Posetu našoj zemlji obeležiće i kamen temeljac za autoput između Srbije i Bosne i Hercegovine za koji su pripremni radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin već počeli.

"Ulazi se u jedan ozbiljan investicioni infrastrukturni ciklus sa BiH koji ima za cilj da poveže dve zemlje. Činjenica je da mi sa BiH imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, a imamo ubedljivo najgoru infrastrukturu i ubedljivo najgoru povezanost i drumsku i železničku i na svaki drugi način", kaže Rasim LJajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

LJajić smatra da će ovo biti velika olakšica za ekonomiju i izvoznike i da ne treba zanemariti i širi društveni značaj.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je deonica Sremska Rača – Kuzmin samo jedan deo prstena, a da se za drugi deo priprema dokumentacija.

"Za drugi deo prstena između Požege i Kotromana, dužine 63 kilometra, radi se projektno-tehnička dokumentacija. U infrastrukturi ono što se još radi sa Turskom, gde počinju radovi, jeste deonica rekonstrukcije puta Novi Pazar – Tutin", izjavila je Zorana Mihajlović.

Povećavaju se izvozne kvote 

Od 2010. turske investicije u našu zemlju dostigle su 135,1 milion evra. U Srbiji posluje 515 turskih preduzeća, koja su najviše ulagala u automobilsku, tekstilnu i prehrambenu industriju. 

Srbija i Turska od 2010. godine imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini, što je robnu razmenu povećalo četiri i po puta. Ove godine je potpisan novi sporazum koji je ne samo povećao izvozne kvote, već je na listu dospela i nova roba.

"Ono što je novo od 1. juna ove godine to je juneće meso, rafinisano i nerafinisano suncokretovo ulje, suncokretovo seme i soja", navodi Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije, i naglašava da su pasulj, boranija i suve šljive roba kod koje su udvostručene kvote.

"Deficit je na srpskoj strani, međutim, ono gde mi možemo jako dobro da sarađujemo jeste u auto-industriji, metalskoj industriji, u drvnoj, ali i u visokim tehnologijama", kaže Jovanovićeva.

Više od 30 miliona dolara turskih donacija

Turska je i veliki donator u našoj zemlji, a pomoć realizuje preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju – Tika.

"Od ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći koje je Turska pružila Srbiji, preko Tike je realizovano 30,8 miliona dolara te pomoći", ističe Čala Gultekin Tosbat, koordinatorka Tikine kancelarije za koordinaciju programa u Srbiji.

Gultekin Tosbat je naglasila da su prioritet Tike žene, deca i ugrožene grupe. "Nas pokreće moto 'Sve za jedan osmeh'", naglasila je Čala Gultekin Tosbat.

Najviše donacija slilo se u projekte unapređenja obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

Severna Koreja prekinula nuklearne pregovore sa SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA