Najnovije

"DOUŠNIK UDBE" Sprema se da sedne u stolicu Haradinaja, Milošević ga je oterao u požarevački zatvor, a u Jugoslaviji je proglašen...

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljanja koje je juče pokupilo najveći broj glasova na Kosovu, dobro je poznat srpskoj javnosti još iz vremena Jugoslavije!

Kurti (Foto: Jutjub)

Aljbin je rođen 1975. godine u Prištini, ali je njegova porodica poreklom iz Ulcinja u Crnoj Gori. Kurtijev otac preselio se na Kosovo i Metohiju u potrazi za poslom.

Čovek koji će najverovatnije zameniti Ramuša Haradinaja u fotelji premijera takozvanog Kosova postao je politički aktivan još kao mladić. Uhapšen je u aprilu 1999. godine, tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Kasnije iste godine optužen je za ugrožavanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije i zavere da izvrši neprijateljske aktivnosti povezane sa terorizmom.

Međutim, tokom suđenja je odbio da prizna legitimitet suda.

- Ovo suđenje služi dnevnoj politici Slobodana Miloševića, koji je okupirao Kosovo - rekao je tada Kurti, Albanac crnogorskog porekla.

Kada je osuđen nastavio je sa provokacijama, rekavši da "nije bitno da li me osudite i na koliko. Sve što sam rekao i uradio učionio sam dobrovoljno i sa ponosom. Ponosan sam na ovo i da mogu sve bih ponovio".

Iako je presudom osuđen na maksimalnu kaznu zatvorom od 20 godine, iza rešetaka se nije dugo zadržao. Pod velikim pritiskom Zapada pušten je 2001. godine.

Odmah je počeo sa političkim aktivnostima ali izvan partija, a bio je veliki protivnik međunarodne misije UNMIK i korupcije. Organizovao je proteste zbog nestalih tokom rata. Diplomirao je 2003. godine Raunarske i telekomunikacione tehnologije na Univerzitetu u Prištini.

NJeogovi aktivisti su 2005. godine na zidu zgrade UNMIK-a napisali slogan "Nema pregovora - samoopredeljenje". Policija je uz pomoć snaga UN uhapsila na stotine aktivista koji su i osuđeni. Pokret Samoopredeljenje zahtevao je tada raspisivanje referenduma o statusu Kosova, tvrdeći da "samo sa referendumom i primenom međunarodnog prava na samoopredeljenje mogu da ostvare demokratsko rešenje za Kosovo umesto što pregovaraju što kompromituje slobodu".

Kurti je ponovo uhapšen 2007. godine, kada su rumunski pripadnici UN ubili dvojicu a ranili 80 nenaoružanih demonstranata, nakon čega je ostao u kućnom pritvoru.

Pažnju je privukao i 2010. godine kada je pojavio u dokumentarnom filmu "Moja krv moj kompromis" gde je opisivao događaje koji su doveli do samoproglašavanja nezavisnoti Kosova. Proteste je ponovo organizovao 2012. godine, a policija kojom su komandovali Hašim Tači i Bajrim Redžepi ponovo je primenila silu.

Aljbin Kurti je inače veliki zagovornik ujedinjenja Albanije i Kosova kroz referendum.

Suzavac u parlamentu

Zastupnici Samoopredjeljenja slavu su stekli bacanjem suzavca u parlamentu tokom zasedanja, kada im se tok rasprave ili glasanja ne bi svideo.

Bio je i saradnik Adema Demaćija, mada ga na Kosovu neki sumnjiče da je poklekao u požarevačkom zatvoru i postao, prosto rečeno, "doušnik Udbe".

Rusija ima više tenkova nego sve države NATO zajedno, od brojke će vam se zavrteti u glavi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA