Najnovije

KOMŠIĆ: Zapadnom Balkanu nije potreban strani predsednik da bi rešio neke stvari!

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas u Beogradu da zemlje regiona treba da grade bolje odnose zbog sebe, a ne zbog nekog drugog.

Željko Komšić (Foto: Jutjub)

On je kazao da je odlično ako će kamen temeljac za novi autoput doneti i bolje odnose u regionu, ali da smatra da zemljama Zapadnog Balkana nije potreban strani predsednik da bi rešavale neke stvari.

„Možemo mi to sami“, poručio je Komšić na sesiji „Diplomatski dijalog“ na temu: „Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja“, koju je organizovao Forum za etničke odnose.

On je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana na dobrosusedskim odnosima treba da rade, ne da bi se dokazale drugima, već da treba da rade zbog sebe i da trenutnu situaciju poput otežanog kretanja ljudi ili prištinskih taksi treba rešiti zbog samih zemalja, a ne Brisela ili Vašingotna. Komšić je izrazio nadu da će aktuelno Predsedništvo BiH ostvariti jake i dobre odnose sa Beogradom.

Komentarišući ideju o zajedničkom ekonomskom prostoru, Komšić je rekao da je ideja privlačna, ali da podrazumeva da treba uraditi mnoge stvari i da bi bilo korisno stvoriti „mini šengen“, te da bi to aktiviralo i saradnju sigurnostinih agencija.

Član Predsedništva BiH je istakao da su izbori u EU pokazali da će EU zadržati strateško opredeljenje ka proširenju Unije, da će proširenje na Zapadni Balkan ostati strateško opredeljenje, ali ne i prioritet Unije.

On je rekao da nije bio srećan što BiH nije dobila status kandidata za članstvo u EU, ali da potpisuje sve preporuke koje je Evropska komisija izdvojila kao neophodne zadatke pred dobijanje statusa kandidata i se one odnose na sve ono što građane BiH „žulja“.

Komšić je naglasio da zemlje regiona mogu misliti da će ih EU primiti samo da bi ih otrgla od drugih uticaja koji dolaze sa jugoistoka i istoka Evrpe, ali da on smatra da će EU ostati čvrsta u onome što traži od Zapadnog Balkana.

On je govorio o formiranju Saveta ministara BiH i ocenio da je to u zastoju zbog toga što se ne poštuje zakon, te dodao da je njegov kolega iz Predsedništva Milorad Dodik promenio politiku i da traži vraćanje unazad kada je reč o saradnji sa NATO.

Komšić je istakao i da se nada da će to pitanje biti rešeno na jedini normalan način, da se akcioni plan za članstvo u NATO pošalje u Brisel, odredi mandatar i počne sa radom.

On je naglasio da je sam veliki pristalica članstva u NATO jer misli da će regionu doneti ono što EU neće – bezbednost i sigurnost.

Pročitajte OVDE   na koga je to Dodik sada zagrmeo.

Izvor: Fonet

Bonus video

U Crnoj Gori uvedeno vanredno stanje! - Velimir Eraković 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube